Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στη διασύνδεση ΕΕ, Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας

Ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος συμμετείχε στο Balkans and Black Sea Cooperation Forum, που πραγματοποιήθηκε από 31 Μαΐου-1 Ιουνίου 2018 στην Αθήνα, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ειδικότερα, ο κ. Κουμουτσάκος ήταν ομιλητής σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Rail, Road, Rivers Connectivity to the EU via Balkan Region. EU-Balkans-Black Sea Perspectives».

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία κα Mariya Gabriel, ο Υπουργός Επικοινωνιών και Μεταφορών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κ. Ismir Jusko, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών της Σερβίας, κ. Zoran Lakićević, η Διευθύντρια Δυτικών Βαλκανίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, κα Zsuzsanna Hargitai, η Ειδική Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας για τη συνεργασία με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Πρέσβης, κα Huo Yuzhen, και ο επί κεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης.

 

Στην ομιλία του ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε τα ακόλουθα:

«Συζητήσαμε για τη θαλάσσια, οδική, σιδηροδρομική και ποτάμια διασύνδεση μεταξύ Ευρώπης, Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξα ότι, λόγω της προστιθέμενης γεωπολιτικής αξίας της, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε όλους τους τομείς αυτής της διασύνδεσης.

Κύρια πλεονεκτήματά της Ελλάδας είναι η στρατηγική της θέση στο κέντρο των νέων οδεύσεων του διεθνούς εμπορίου και της ενέργειας, το λιμενικό της σύστημα και η ναυτιλία της, καθώς και η γεωπολιτική σημασία και οι άριστες διεθνείς σχέσεις της».