Σημερινοί υπουργοί είχαν αποδεχθεί το «Μακεδονία»

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη και την εφημερίδα Παρασκήνιο

 

1)    Πώς αποτιμάτε τις αλβανικές προκλήσεις στη Χειμάρρα και τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν αυτές οι πρακτικές στην ενταξιακή προοπτική της γείτονος;

Όσα συμβαίνουν στη Χειμάρρα έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας αποτελούν κλιμάκωση της αντιπαραγωγικής και συχνά εθνικιστικής πολιτικής των Τιράνων. Θυμίζω την αρνητική αλβανική στάση στο ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, στο ζήτημα των κοιμητηρίων των πεσόντων Ελλήνων στο Αλβανικό Έπος, την επιμονή στη διανομή σχολικών βιβλίων με αλυτρωτικό έναντι της Ελλάδας περιεχόμενο, την επίμονη έγερση του ανύπαρκτου θέματος των Τσάμηδων.  Αυτά δεν συνιστούν συμπεριφορά σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας. Εάν συνυπολογιστεί η ελλειμματική εφαρμογή του Κράτους Δικαίου και η κατάσταση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στην Αλβανία, αντιλαμβάνεστε ότι ο δρόμος  της χώρας αυτής προς την Ευρώπη κάθε άλλο παρά στρωμένος με ροδοπέταλα είναι. Δυστυχώς θα έλεγα, διότι εμείς θέλουμε μια φίλη Αλβανία, μέλος της ΕΕ.

 

2)    Και αντίδραση της Κυβέρνησης επί του ζητήματος;  

Η ανυπαρξία συγκεκριμένου αποτελέσματος και η κλιμακούμενη παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας δίνει απάντηση στο ερώτημά. Καλέσαμε την κυβέρνηση να πιέσει σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ελλήνων της Χειμάρρας. Η ΝΔ από την πλευρά της έχει αναλάβει πρωτοβουλία ανάδειξης του θέματος. Μόλις προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο Επίτροπο Χαν εκφράζοντας την έντονη ανησυχία  του.

Το μήνυμα προς τα Τίρανα Αλβανία πρέπει να είναι σαφές. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας είναι μια βασική προϋπόθεση για την όποια προσέγγιση με την ΕΕ.  Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση ούτε προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες ούτε στέλνει τα απαραίτητα μηνύματα στην άλλη πλευρά. Απόδειξη είναι η απουσία αποτελεσμάτων. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Αλβανικής Βουλής ο κ. Ράμα δεν αναφέρθηκε παρά μόνο στις αντιδράσεις της ΝΔ. 

 

 
3) Εν όψει της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, μπορεί να υπάρξει βελτίωση της σχέσης σε διμερή, αλλά και ευρύτερα ζητήματα, όπως το προσφυγικό, δοθείσης της τουρκικής στάσης;

Διαχρονικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν εξελίσσονται ευθύγραμμα. Υπάρχουν περίοδοι ευνοϊκές ή λιγότερο ευνοϊκές. Διανύουμε μια περίοδο που έχει χαρακτηριστεί από την έντονη και επίμονη  παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο. Επιπλέον οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ έχουν προσλάβει αρνητικό πρόσημο. Την ίδια ώρα οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές παρουσιάζουν σαφή σημάδια  μια νέας μεγέθυνσης. Σε αυτό το δυσχερές  περιβάλλον θα ήταν έκπληξη εάν η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου θα έδινε συγκριμένα αποτελέσματα σύμφωνα με τις σταθερές ελληνικές προτεραιότητες και επιδιώξεις. Ταυτόχρονα η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να υπάρχουν ενεργοί και περιεκτικοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση μπορεί να τους αξιοποιήσει προς όφελος της χώρας. Στην επίσκεψη αυτή η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει να τονίζει ότι δεν θεωρεί παραγωγική μια ρήξη στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας.

Εμείς θέλουμε να δούμε η επίσκεψη αυτή να παράγει χειροπιαστά  θετικά αποτελέσματα. Όχι μόνο να βελτιώνει το κλίμα, αλλά και να οδηγεί σε σαφή μείωση της έντασης στο Αιγαίο, σε αποτελεσματικότερο έλεγχο των προσφυγικών ροών από πλευράς Τουρκίας και σε συνεργασία αμοιβαίου οφέλους στο οικονομικό πεδίο. Και βεβαίως να μην είναι η επίσκεψη αυτή μόνο μια επιχείρηση δημοσίων σχέσεων της Άγκυρας και εξωραϊσμού της πολιτικής της.


4) Στο ονοματολογικό των Σκοπίων, μπορεί να υπάρξει θετική εξέλιξη; Γιατί ο κ. Καμμένος αρνείται τη σύνθετη ονομασία erga omnes...

Είναι αλήθεια ότι, σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχει λιγότερο αρνητική ατμόσφαιρα από την κυβέρνηση των Σκοπίων. Στην ουσία όμως του ονοματολογικού, μέχρι στιγμής οι θέσεις τους έχουν μείνει αμετάβλητες. Δεν ξέρω επομένως που οφείλεται η αισιοδοξία του κ. Κοτζιά όταν δηλώνει ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση ακόμα και μέσα στο 2018. Και θα πρέπει να μας εξηγήσει. Ιδίως όταν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι αρραγής. Άλλα υποστήριζαν στο παρελθόν υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Γαβρόγλου που έχουν ταχθεί υπέρ της αποδοχής του συνταγματικού ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας», άλλα υποστηρίζει επισήμως το Υπουργείο των Εξωτερικών και άλλα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Εύλογα αναρωτιέται λοιπόν κανείς με ποια διαπραγματευτική εντολή θα καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών ο Υπουργός των Εξωτερικών; Στα εθνικά ζητήματα οι σοβαρές κυβερνήσεις έχουν ενιαία και σαφή πολιτική.  Βέβαια, η κυβέρνηση αυτή δεν μας έχει συνηθίσει σε σοβαρότητα.

Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη από την εποχή της διπλωματικής μάχης και νίκης του Βουκουρεστίου που έδωσε τότε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Την ίδια εποχή που ο κ. Γαβρόγλου, ο κ. Τσακαλώτος, η κα Χριστοδουλοπούλου, ο κ. Καρανίκας αποδέχονταν τον όρο «Μακεδονία»!

 

    
5) Μετά τη διαγραφή της κ. Παπακώστα, υπήρξε εκτενής συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος. Θεωρείτε ότι τίθεται ζήτημα ομοιογένειας του κόμματος;

Η ΝΔ είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της χώρας. Ως τέτοια πορεύτηκε στον χρόνο και ως τέτοια πέτυχε μεγάλες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.  Το δημοκρατικό, λαϊκό, φιλελεύθερο και ευρωπαϊκό στίγμα της, το επιβεβαίωσε άλλωστε πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ένα εξαιρετικό και πολυσήμαντο άρθρο του, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που υπηρέτησε την εθνική συμφιλίωση.  Η ομοιογένεια των παρατάξεων είναι ίδια με αυτή που οφείλουν να έχουν οι μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες. Όλα τα όργανα είναι αναγκαία. Συμβάλουν όμως στην απαραίτητη αρμονία  μόνον όταν σέβονται την παρτιτούρα και ακολουθούν τον μαέστρο. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.

6) Οι μετρήσεις παρουσιάζουν σαφές προβάδισμα της ΝΔ. Πώς πιστευτέ ότι αυτό θα επηρεάσει τις κινήσεις του πρωθυπουργού. Βλέπετε πύκνωση των πολιτικών εξελίξεων;

Το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ είναι στέρεο και θα διευρύνεται.  Η νίκη της ΝΔ θα «κλειδώσει» όσο θα προβάλλουμε τις προτάσεις μας και όσο η κυβέρνηση θα συνεχίζει να παράγει εικόνες ανικανότητας, όπως οι προσβλητικές για την αξιοπρέπεια των πολιτών, «ουρές του κ. Σπίρτζη». Όσο θα διατηρεί καταστάσεις ανέχειας εξ αιτίας της σφαγιαστικής φορολογίας, των περικοπών συντάξεων και εξαφάνισης επιδομάτων.    Η ΝΔ απορρίπτει την πολιτική αναδιανομής της μιζέριας. Πιστεύει και μπορεί να εφαρμόσει πολιτική παραγωγής και κατανομής πλούτου για όλους. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Και είναι αυτή που, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει σε μια μεγάλη εκλογική νίκη. Νίκη που θα βγάλει τη χώρα από τη σημερινή κατάσταση παρακμής και τον λαό από το σημερινό αίσθημα απώλειας κάθε προοπτικής.