Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τάκη και την εφημερίδα Ειδήσεις του Σαββατοκύριακου

Η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή φόρτισε ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ. Με τόσο σκληρό ροκ θα πάμε μέχρι τις εκλογές; Το αντέχει η συγκυρία; Είναι ωφέλιμο;

Με την κυβέρνηση αυτή, η έξοδος από την κρίση του 2014, έγινε είσοδος στην παρακμή. Σε όλα τα πεδία, από την οικονομία, την ψυχολογία της κοινωνίας, έως την ποιότητα της Δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου, έχει εμπεδωθεί αίσθηση καθοδικής εθνικής πορείας. Η ίδια η πορεία της χώρας έχει γίνει πλέον το πολιτικό διακύβευμα. Γι’ αυτό και η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί παρά να είναι έντονη. Δικαιολογημένα σκληρή. Όμως, άλλο η σκληρή πολιτική σύγκρουση και άλλο ο ευτελισμός του πολιτικού λόγου, του δημοσίου διαλόγου, της πολιτικής συμπεριφοράς, που έχει τη σφραγίδα συγκεκριμένων στελεχών της κυβέρνησης και την επικύρωση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Εμείς ως παράταξη διαχρονικά υπηρετούμε μια άλλη ποιότητα πολιτικού λόγου και δράσης,  που τη διακρίνει η σοβαρότητα, η  μετριοπάθεια και το πρόταγμα του εθνικού συμφέροντος. Συνεχιστής και εκφραστής αυτής της παράδοσης είναι ο Πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης που απευθύνεται σ’ ένα διαρκώς διευρυνόμενο πολιτικό ακροατήριο. Αυτός δίνει το στίγμα και όλοι οφείλουμε να το υπηρετούμε. Αυτή είναι η πορεία που οδηγεί στην αυτοδυναμία.

 

Έπειτα από 7 χρόνια κρίσης και την εμπειρία της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ  αλλά εν μέρει και των άλλων κομμάτων δεν θα έπρεπε το πολιτικό σύστημα να έχει διδαχθεί από τα αρνητικά του διχαστικού λόγου; Γιατί είναι ακόμα όπλο πολιτικής αντιπαράθεσης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη γέννησή του καλλιέργησε και υπηρέτησε έναν λόγο βαθιά πολωτικό και βαθιά διχαστικό. Δεν κατηγόρησε απλώς τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους εξύβρισε συστηματικά και για πολύ καιρό. Έκανε πράξη τον συγκρουσιακό λαϊκισμό. Έχει διαβρώσει έτσι την πολιτική αντιπαράθεση. Εμείς δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ. Θα σταματήσουμε αυτή τη διάβρωση γιατί δηλητηριάζει την κοινωνία και τελικά την ίδια τη Δημοκρατία.  

 

Σας έχω ακούσει να μιλάτε για εθνική ενότητα. Αυτό σημαίνει συναίνεση προς την κυβέρνηση;

Προφανώς και όχι. Μην μπερδευόμαστε. Η ενότητα του έθνους είναι παράγοντας εθνικής ισχύος, που τη χρειάζεται η πατρίδα. Προσοχή όμως. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει συναίνεση σε πράξεις και πολιτικές της σημερινής ομάδας εξουσίας, η οποία έχει διχάσει τη χώρα. Άλλο εθνική ενότητα, άλλο στήριξη μιας επικίνδυνης, για τη χώρα, κυβέρνησης. Εμείς ως παράταξη έχουμε υπηρετήσει στην πράξη την εθνική ενότητα, γι αυτό και γνωρίζουμε τη διαφορά. Όσοι θυμούνται τη συναίνεση, την ύστατη στιγμή, για να γλιτώσουν από τις ευθύνες τους τελικά δεν υπηρετούν την εθνική ενότητα.  Ελπίζουν μόνο να εξασφαλίσουν την προσωπική πολιτική τους επιβίωση.

 

Μιας και ζητάτε ένα νέο πολιτικό πολιτισμό θεωρείτε σωστό η Νέα Δημοκρατία κάθε τρεις και λίγο να ασχολείται με το φαινόμενο Πολάκη; Μήπως τελικώς σας προκαλεί μέσω των social media γιατί ξέρει ότι θα «τσιμπήσετε»;

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε αντιθεσμική και ακραία συμπεριφορά που ευτελίζει την πολιτική και προσβάλλει την κοινωνία. Κύριε Τάκη, εμείς είμαστε ένα αστικό, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κόμμα, με συγκριμένες αρχές, με βαριά παράδοση και κληρονομιά. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα κατέβουμε στην «πολιτική λάσπη», ούτε βεβαίως και θα ανεχθούμε φαινόμενα διασυρμού της Δημοκρατίας. Το πολιτικό μέτρο ήταν και παραμένει η πυξίδα μας. Αυτό μας διακρίνει από τους αντιπάλους μας. Με αυτό θα πετύχουμε μια μεγάλη νίκη στις επόμενες εκλογές.

 

Ο Πάνος Καμμένος σας προκάλεσε στη Βουλή για να καταθέσετε πρόταση μομφής ή προανακριτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει εξεταστική για την υπόθεση αυτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει όχι, θεωρείτε ότι ο κ. Καμμένος θα στηρίξει την πρόταση σας;

Η πρόταση έχει ήδη κατατεθεί από τη ΝΔ. Είναι υποχρέωσή μας να βγάλουμε στο φως αυτή τη σκοτεινή υπόθεση και τις υπόγειες διαδρομές που τη χαρακτηρίζουν. Κανονικά θα έπρεπε να τη στηρίζει και η Κυβέρνηση. Θα ήταν προς το συμφέρον της Δημοκρατίας και της αξιοπιστίας της πολιτικής. Είναι αδιανόητο πολιτικά και απαράδεκτο ηθικά, υπουργός να έχει και να συντηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με ήδη καταδικασμένους σε ισόβια για υπόθεση ναρκωτικών. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, μετά από μια τέτοια αποκάλυψη, η παραίτηση θα ήταν θέμα ολίγων λεπτών ή έστω ωρών. Αλλά αυτό είναι ξένο προς τη φιλοσοφία διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

 

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν φαίνεται να φέρνουν κάποιο ορατό αποτέλεσμα. Πως εκτιμάτε την εξέλιξή τους;

Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα όσο η αδιαλλαξία της Τουρκίας φαίνεται πως οδηγεί σε εμπλοκή κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
Η εμμονή της Άγκυρας  στη διατήρηση κατοχικών δυνάμεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, σε μια επανενωμένη Κύπρο, μέλος της Ε.Ε., είναι ακατανόητη και απαράδεκτη.
Απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία, όλοι - σε Κύπρο και Ελλάδα -  αντιπαρατάσσουμε μια ισχυρή εθνική γραμμή ευθύνης. Από την πλευρά μας έχουμε εμπιστοσύνη στην εμπειρία και τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη. Αυτό που έχει σημασία είναι παρά τα εμπόδια, να μην εγκαταλειφθεί η προσπάθεια επίλυσης.