Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών για τις δηλώσεις ΥΕΘΑ σχετικά με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Τις ανερμάτιστες τοποθετήσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σχετικά με την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική στα Βαλκάνια καταγγέλλουν με Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό των Εξωτερικών οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, Γεωργιάδης Άδωνης, Τσιάρας Κωνσταντίνος, Καλαφάτης Σταύρος, Κεδίκογλου Συμεών, Αναστασιάδης Σάββας, Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Δαβάκης Αθανάσιος, Καββαδάς Αθανάσιος, Βούλτεψη Σοφία, Δημοσχάκης Αναστάσιος, Αντωνίου Μαρία, Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Τασούλας Κωνσταντίνος, Μπούρας Αθανάσιος, Κόνσολας Εμμανουήλ, Δήμας Χρήστος, Αντωνιάδης Ιωάννης.

Με αφορμή τις προχθεσινές δηλώσεις του ΥΕΘΑ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, οι 18 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι ο κ. Καμμένος, με μεγάλη επιπολαιότητα αναφέρεται σε πολύ σοβαρά ζητήματα, εκθέτοντας τη χώρα και δημιουργώντας σύγχυση ως προς τις πραγματικές θέσεις της κυβέρνησης.

Επισημαίνουν ανακρίβειες και αντιφάσεις στις δηλώσεις του ΥΕΘΑ και ζητούν διευκρινήσεις από τον Υπουργό των Εξωτερικών κ. Κοτζιά.

Με αφορμή την κατάθεση της Επίκαιρης Επερώτησης ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σε δήλωσή του αναφέρει:

«Είναι εκπληκτικές και ανησυχητικές οι απιθανότητες που εξέφρασε κατά την τελευταία του συνέντευξη του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Απιθανότητες όπως ό ισχυρισμός ότι η πλειοψηφία των κατοίκων στα Σκόπια είναι Αλβανικής καταγωγής!  Ή ότι η λύση στα Βαλκάνια είναι η δημιουργία και η αντιπαράθεση «τόξων»!

Απιθανότητες που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία όταν η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις και εν δυνάμει απειλές.

Είναι ανάγκη η εξωτερική πολιτική της χώρας να ασκείται με συνοχή, υπευθυνότητα και συγκρότηση, ειδικά σε μια συγκυρία όπου η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ιδιαιτέρως ρευστή και κρίσιμη.

Το ερώτημα συνεπώς είναι εάν η κυβέρνηση και το υπουργείο των Εξωτερικών υιοθετούν ή συμφωνούν με αυτές τις ανερμάτιστες τοποθετήσεις που αγνοούν ακόμα και βασικά δεδομένα εξωτερικής πολιτικής».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                     

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά

Θέμα: Δηλώσεις ΥΕΘΑ κ. Καμμένου αναφορικά με την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική στα Βαλκάνια.
 
Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (7/5/2017) ο ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα:

α. «Θεωρώ, λοιπόν, ότι η εγγύηση για τη Δύση είναι η δημιουργία ενός χριστιανικού τόξου».
β. «Όσον αφορά τα Σκόπια, είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλβανικής καταγωγής».
γ. «δεν πρόκειται να δεχτώ τη χρήση του όρου ‘Μακεδονία’».
Δεδομένων ότι:
-Είναι ανάγκη η εξωτερική πολιτική της χώρας να ασκείται με συνοχή, υπευθυνότητα και συγκρότηση, ειδικά σε μια συγκυρία όπου η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ιδιαιτέρως ρευστή και κρίσιμη.
-Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή (2002, Book XIII, Skopje, 2005, σσ. 34), ο συνολικός πληθυσμός της πΓΔΜ ήταν 2.022.547 άτομα, εκ των οποίων η 1.297.981 ή το 64% είναι Σλαβομακεδόνες, και 509.083 ή 25,2% είναι Αλβανοί.
-Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ «η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».
Επερωτάται ο Υπουργός Εξωτερικών:
1.    Συμφωνεί με τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ;
2.    Αντικατοπτρίζουν οι θέσεις του ΥΕΘΑ περί «δημιουργίας χριστιανικού τόξου» την επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών;
3.    Ποιά τελικά είναι η επίσημη θέση της χώρας αναφορικά με την ονομασία της πΓΔΜ; Εκείνη που αναφέρει το ΥΠΕΞ ή εκείνη που δηλώνει ο ΥΕΘΑ;
4.    Αποτελούν οι αναφορές του ΥΕΘΑ τη γενικότερη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η Βαλκανική πολιτική της Ελλάδας;
 
Αθήνα, 08 Μαΐου 2017

 

Οι επερωτώντες Βουλευτές

 

1.    Κουμουτσάκος Γεώργιος

2.    Γεωργιάδης Άδωνης

3.    Τσιάρας Κωνσταντίνος

4.    Καλαφάτης Σταύρος

5.    Κεδίκογλου Συμεών

6.    Αναστασιάδης Σάββας

7.    Κεφαλογιάννης Ιωάννης

8.    Δαβάκης Αθανάσιος

9.    Καββαδάς Αθανάσιος

10.  Βούλτεψη Σοφία

11.  Δημοσχάκης Αναστάσιος

12.  Αντωνίου Μαρία

13.  Κουκοδήμος Κωνσταντίνος

14.  Τασούλας Κωνσταντίνος

15.  Μπούρας Αθανάσιος

16.  Κόνσολας Εμμανουήλ

17.  Δήμας Χρήστος

18.  Αντωνιάδης Ιωάννης