Ο κ. Τσίπρας έχει ιδεολογική και πολιτική αχρωματοψία- Βλέπει μόνο μαύρα, αλλά όχι κόκκινα

Συνέντευξη στο TheCaller και τον Βαγγέλη Γιακουμή

Κύριε Κουμουτσάκο, οι συνεχείς προκλήσεις από την Τουρκία που αποσκοπούν και αν η ελληνική πλευρά κατά τη γνώμη σας αντιδρά σωστά και όπως ακριβώς πρέπει για να αποφευχθεί η ένταση στην περιοχή του Αιγαίου και αλλού.

«Η Τουρκία έχει μια παγιωμένη – πλέον- στρατηγική προκλήσεων και έντασης στο Αιγαίο.   Αυτή αποτελεί μια επικίνδυνη τακτική, διότι είναι σχετικά εύκολο η κατάσταση να βρεθεί –επικίνδυνα- εκτός ορίων. Αρκεί ένα ανθρώπινο λάθος. Η Τουρκία οφείλει να αναθεωρήσει τη στρατηγική της και να συμβάλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μας.

Όπως γνωρίζετε, πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι η εφαρμογή των κανόνων δικαίου.  Χρειάζεται συνδυασμός αποφασιστικότητας και ψυχραιμίας στη διαχείριση των τουρκικών προκλήσεων. Και πάντως όχι πυροτεχνηματικού τύπου ενέργειες, στις οποίες συχνά καταφεύγει ο Υπουργός που κατ εξοχήν δεν θα έπρεπε να το κάνει. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας!».

Η επίλυση του Κυπριακού περνάει μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία όμως εμφανίζεται αδιάλλακτη σε σχέση όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με τις χώρες που εμπλέκονται σε στρατιωτική ένταση στην περιοχή. Η προσοχή μας ποια πρέπει να είναι κ. Κουμουτσάκο;

«Η Τουρκία εμφανίσθηκε απολύτως αδιάλλακτη και αρνητική σε οποιαδήποτε συμφωνία για το Κυπριακό. Επιμένει στη διατήρηση του παρωχημένου καθεστώτος εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και του παράνομου στρατού κατοχής. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Είναι αδιανόητο στην επανενωμένη Κύπρο, ένα πλήρες μέλος της Ε.Ε., να υπάρχει τουρκικός κατοχικός στρατός. Η απόλυτη αδιαλλαξία της Άγκυρας οδήγησε ξανά τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η δήλωση Τσαβούσογλου περί αδυναμίας «εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των παραμέτρων των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ», για τη συνολική στάση και τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Απέναντι σε αυτή την τακτική παράτασης του αδιεξόδου, όλοι μας σε Ελλάδα και Κύπρο παρατάσσουμε εθνική γραμμή ευθύνης».

Πιστεύετε ότι μετά το αδιέξοδο, έχει κάποιο ρόλο να διαδραματίσει η διεθνής κοινότητα;

«Η στάση της διεθνούς κοινότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή, διότι γνωρίζει καλά που βρίσκονται οι ευθύνες του αδιεξόδου.

Έχει σημασία να συμβάλει  ώστε να μην εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και ταυτόχρονα να αποτραπεί κάθε απόπειρα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα προκαλούσε ένταση και ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι κρίσιμο καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει η Άγκυρα να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που η ίδια προκάλεσε. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίσιμη είναι η ενεργειακή παράμετρος και η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο προσεχές διάστημα.

Συνεπώς, χρειάζεται εγρήγορση, κινητοποίηση, έγκαιρη και ουσιαστική παρέμβαση σε διεθνές επίπεδο για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων».
 

Η κυβέρνηση δεν δέχεται εξεταστική επιτροπή για την οικονομία μετά τα όσα αποκαλύπτει ο Κορεάτης σύμβουλος του υπουργού οικονομικών  ούτε για την υπόθεση του πλοίου Noor1. Πιστεύετε πως η κυβέρνηση επιχειρεί την επικάλυψη αυτών των θεμάτων, έχει να φοβηθεί κάτι,  οι υποθέσεις που αφορούν τη Δικαιοσύνη πρέπει να εντάσσονται στην πολιτική αντιπαράθεση;

«Η κυβέρνηση δείχνει πλήρη απαξίωση τόσο προς την Κοινοβουλευτική διαδικασία, όσο και προς την ίδια τη Δικαιοσύνη. Η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να έρθουν όλα στο φως. Το σκοτάδι το προτιμούν μόνον όσοι θέλουν να κρυφτούν. Η κυβέρνηση αρνείται κάθε εξεταστική που προτείνεται από την αντιπολίτευση, ενώ η Νέα δημοκρατία αποδέχθηκε κάθε εξεταστική που πρότεινε η κυβέρνηση. Ποιος φοβάται την αλήθεια; Η κυβέρνηση προτιμά το σκοτάδι. Η Νέα Δημοκρατία προτιμά το φως».

Κ. Κουμουτσάκο το κόμμα σας ζητά επιμόνως εκλογές. Πόσο το αίτημα αυτό θα μπορεί να σταθεί,  όταν η χώρα όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση βγει στις αγορές,  διευθετηθεί ο οδικός χάρτης του χρέους,  μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση και η συμφωνία που προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα έως και 3,5% μέχρι το 2023 και από εκεί  2% έως το 2060 ανοίγουν το δρόμο για έξοδο από το μνημόνιο σε ένα χρόνο.

«Κατ αρχάς, για να το ξεκαθαρίσουμε, η συμφωνία της κυβέρνησης δεν σημαίνει έξοδο από το Μνημόνιο αλλά παράτασή του. Σημαίνει περισσότερα μέτρα. Περισσότερη υπερφορολόγηση. Περισσότερες περικοπές.  Η κυβέρνηση εμφανίζεται σήμερα περιχαρής που σήμερα κατάφερε να επαναφέρει κάποιους δείκτες στο σημείο απ όπου τους παρέλαβε. Ουσιαστικά, μας λέει περήφανα ότι χρειάστηκαν δυόμιση χρόνια θυσιών των πολιτών για να επιστρέψουμε στο σημείο εκκίνησής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Και το λένε με περισσό θράσος. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει οδηγήσει τη χώρα σε μια συνολική κατάσταση κατάπτωσης, πέραν της οικονομίας. Έχει πλήξει τους θεσμούς, έχει υποβαθμίσει την παιδεία, αδυνατεί να ανταποκριθεί στα ζητήματα ασφάλειας. Κάθε μέρα βυθίζεται περισσότερο σε υποθέσεις σκοτεινές και ανοίκειες προς τις αρχές που διέπουν τις δυτικού τύπου δημοκρατίες.  Αυτή η πορεία είναι καταστροφική. Γι αυτό και είναι προς όφελος της χώρας η πολιτική αλλαγή».

Κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή υπήρξε εκτενής αναφορά στη Χρυσή Αυγή. Γιατί χρειαζόταν μια εκ νέου δήλωση του κ Μητσοτάκη ως προς τη Χρυσή Αυγή;

«Δεν είναι καθόλου κακό να επαναλαμβάνεται το προφανές.  Οι θέσεις σε τέτοια ζητήματα πρέπει να είναι ξεκάθαρες. Γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε ούτε λεπτό να το κάνει. Επιβεβαίωσε, με τρόπο κατηγορηματικό, ότι η παράταξη μας είναι κάθετα απέναντι σε άκρα και ακρότητες, στη μισαλλοδοξία και τη βία, απ όπου και εάν αυτή προέρχεται. Ο κ. Τσίπρας όμως δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο. Αποδείχθηκε ότι έχει ιδεολογική και πολιτική αχρωματοψία. Βλέπει μόνο μαύρα, αλλά όχι κόκκινα. Γι’ αυτό και, ούτε ο ίδιος, αλλά και κανένα στέλεχός του δεν έχουν μπορέσει να πουν το προφανές. Ότι καταδικάζουν τη βία απ όπου και εάν προέρχεται».

Είστε μέλος της ειδικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη συζήτηση για το Brexit. Πόσο αφορά την Ελλάδα ή έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ;

«Το Brexit αφορά άμεσα και τη χώρα μας. Παρά τη γεωγραφική απόσταση, τα πεδία ενδιαφέροντος είναι πολλά: Οι Έλληνες που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στη Βρετανία, ο ελληνικός τουρισμός, η ναυτιλία, οι ελληνικές εξαγωγές καθώς και στα ζητήματα ασφάλειας. Όλα αυτά εκτός από προκλήσεις είναι και εν δυνάμει ευκαιρίες.  Αλλά για να τις αξιοποιήσουμε η Ελλάδα οφείλει να είναι παρούσα στη διαδικασία της ευρωπαϊκής μετεξέλιξης  την οποία διανύουμε αυτή την περίοδο. Όχι να αναλώνει το διεθνές και διπλωματικό της κεφάλαιο για την επόμενη δόση αλλά για να έχει μια ισχυρή θέση στην επόμενη μέρα της Ενωμένης Ευρώπης».

https://thecaller.gr/callers-choice/koumoutsakos-thecaller/