Δικαίωση των ελληνικών θέσεων στην Έκθεση Προόδου για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας 2010

Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας για το 2010 της εισηγήτριας κας Ria Oomen-Ruijten, βουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε:

"Είναι μια αυστηρή για την Τουρκία και θετική για τις ελληνικές και κυπριακές προτεραιότητες έκθεση. Συγκρατώ ιδιαίτερα και με ικανοποίηση την ξεκάθαρη αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει, να κυρώσει και να εφαρμόσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Είναι η πρώτη φορά που υιοθετείται μια τέτοια θέση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι μια επιτυχία που ήρθε ως αποτέλεσμα μιας χαμηλών τόνων αλλά καλά σχεδιασμένης και συντονισμένης προεργασίας. Η συνεργασία όλων, Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων συναδέλφων, ήταν πολύτιμη".

Στο φετινό ψήφισμα του ΕΚ κατακρίνεται για μία ακόμη φορά η άρνηση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας, ενώ γίνονται σαφείς αναφορές τόσο για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο.

Ως προς το Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της από την Κύπρο, διευκολύνοντας τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) το οποίο όπως αναφέρεται αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο. Η υιοθέτηση για πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μιας τόσο σαφούς αναφοράς στην υποχρέωση αυτή της Τουρκίας είναι μια σημαντική εξέλιξη ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που τόση συζήτηση γίνεται για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)

Δείτε την παρέμβαση εδώ