Αυστηρό μήνυμα του Συμβουλίου της ΕΕ προς την Τουρκία για την προκλητική της συμπεριφορά στο Αιγαίο

"Η Τουρκία οφείλει να αποφεύγει κάθε είδους απειλή, πηγή τριβών ή πράξη που θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών", ήταν η απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ στην κοινή ερώτηση της επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κας Μαριέττας Γιαννάκου και του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Κουμουτσάκου.

Αφορμή για την ερώτηση των Ελλήνων ευρωβουλευτών ήταν το "επεισόδιο της Άνδρου" τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου τουρκικά αεροσκάφη, παραβιάζοντας για πολλοστή φορά τον ελληνικό Εθνικό Εναέριο Χώρο, είχαν εισέλθει παράνομα στο Πεδίο Βολής της Άνδρου με κίνδυνο να προκληθεί ατύχημα ή και "θερμό επεισόδιο". Το γεγονός αυτό είχε μάλιστα προκαλέσει την έντονη ελληνική αντίδραση.

Το Συμβούλιο, στην απάντησή του, τονίζει ότι η Τουρκία ως υποψήφια χώρα οφείλει να συμμερίζεται τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσθέτει ότι η απερίφραστη δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και ο ειρηνικός διακανονισμός των διαφορών καλύπτονται από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και αποτελούν βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα στην αναθεωρημένη εταιρική σχέση για την προσχώρηση.

Καταλήγοντας, το Συμβούλιο διαβεβαιώνει ότι το ζήτημα θα εξακολουθήσει να παρακολουθείται και να θίγεται συστηματικά σε όλα τα επίπεδα όπως ενδείκνυται, καθώς οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν ένα από τα προαπαιτούμενα βάσει των οποίων θα σταθμισθεί η πρόοδος της Τουρκίας κατά τις διαπραγματεύσεις. Τέλος, πληροφορεί τους δύο ευρωβουλευτές ότι αυτή η θέση αυτή της ΕΕ ετέθη ήδη κατά τη συνεδρίαση πολιτικού διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών, που διεξήχθη τον Φεβρουάριο στην Άγκυρα.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Συμβουλίου, η κα Γιαννάκου και ο κ. Κουμουτσάκος έκαναν την εξής δήλωση:

"Η απάντηση του Συμβουλίου επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, δεν ακολουθεί ακόμα συνεπή και ουσιαστική πολιτική σχέσεων καλής γειτονίας έναντι της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι αυτήν την πολιτική καλής γειτονίας θα την εφαρμόσει η Τουρκία όταν σταματήσει την παραβατική συμπεριφορά προκλήσεων στο Ανατολικό Αιγαίο, που εκδηλώνεται με αλλεπάλληλες παραβάσεις και παραβιάσεις και ακόμα σοβαρότερο, με υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, όπως στην περίπτωση των κατοικημένων νησιών Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Η μεταβολή της συμπεριφοράς αυτής της Τουρκίας θα συμβάλλει στη διαμόρφωση της απαραίτητης εποικοδομητικής ατμόσφαιρας ηρεμίας, εμπιστοσύνης και αποφυγής προκλήσεων".