Διατήρηση του υψηλού επιπέδου των ευρωπαϊκών θαλάσσιων μεταφορών

Το σημαντικό ρόλο της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, καθώς το 90% του εξωτερικού και το 40% του ενδοκοινοτικού εμπορίου διακινείται μέσω θαλάσσης υπογράμμισε στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, Γιώργος Κουμουτσάκος, προσκεκλημένος στην πρώτη συνάντηση του φόρουμ Blue Chamber Network, μιας πρωτοβουλίας της Ένωσης Ελληνικών Εμπορικών Επιμελητηρίων και της Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Βόρειας Γερμανίας, που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες.

"Η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον στο να διατηρήσει υψηλό το επίπεδο των θαλάσσιων μεταφορών, δεδομένου μάλιστα ότι ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρείες ελέγχουν το 41% του παγκόσμιου στόλου. Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια επιβάτες περνούν από τα ευρωπαϊκά λιμάνια κάθε χρόνο. Οι θαλάσσιες μεταφορές είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ποιότητα ζωής των πολιτών, τόσο των επισκεπτών, όσο και των κατοίκων περιφερειακών και νησιωτικών περιοχών. Επιπλέον, ο ευρύτερος κλάδος της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, συμπεριλαμβανομένων των ναυπηγείων και των λιμανιών, απασχολεί περίπου 3 εκατομμύρια εργαζομένους".

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις 3+1 προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ναυτιλία, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης και η προσέλκυση νέων εργαζομένων, καθώς και η αλληλεπίδραση ναυτιλίας και κλιματικής αλλαγής αποτελούν προκλήσεις άμεσα συνδεδεμένες με τη ναυτιλία. Τέλος, η πειρατεία που τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα, αποτελεί τη μεγαλύτερη εξωγενή πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κλείνοντας, ο Γ. Κουμουτσάκος επικαλέστηκε τον εξ ορισμού παγκόσμιο χαρακτήρα της ναυτιλίας τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ έχει κυρίως επικουρικό ρόλο και ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνονται από το Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας.