Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - "Η αδράνεια δεν είναι επιλογή"

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

"Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι ταυτόχρονα υπενθύμιση, προειδοποίηση και προτροπή προς όλους.

Εάν αφήσουμε την κλιματική αλλαγή να εξελίσσεται με τους σημερινούς ρυθμούς θα καταδικάσουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας σε πρωτόγνωρη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Θα τα υποχρεώσουμε να αντιμετωπίσουν εκείνα μία τεράστια ζημιά για την ελληνική οικονομία, ισοδύναμη με το τριπλάσιο του σημερινού ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.

Είναι μια βαριά ευθύνη.

Εάν, αντιθέτως, τώρα σχεδιάσουμε και εφαρμόσουμε μια συνεκτική στοχευμένη πολιτική μείωσης των ρύπων μπορούμε να περιορίσουμε το κόστος αυτό κατά 60%. Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα της πρόσφατης Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Ουδείς λοιπόν μπορεί να προφασίζεται άγνοια της μεγάλης πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε.

Άλλωστε η χώρα μας οφείλει να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις επιταγές του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου περιβαλλοντικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να είναι αιτία ή πρόφαση για άλλες καθυστερήσεις αλλά ευκαιρία για σχεδιασμό και εφαρμογή ενός νέου πρότυπου βιώσιμης ανάπτυξης με οικολογική συνείδηση.

Το μήνυμα είναι ένα: η αδράνεια δεν είναι επιλογή".