Η επιμονή των Σκοπίων στη συνταγματική ονομασία ενδέχεται να "τινάξει στον αέρα" τα προγράμματα Προενταξιακής Βοήθειας στην ΠΓΔΜ

"Η Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παραιτείται από τα ευρωπαϊκά χρήματα. Θα χάσει 500 εκ. ευρώ, που δίδονται από τα προενταξιακά ταμεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του περιοδικού "Globus" (31.8.2010) στα Σκόπια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΠΓΔΜ εξετάζει το ενδεχόμενο να παγώσει όλες τις διαδικασίες διεξαγωγής διαγωνισμών για τα προγράμματα Προενταξιακής Βοήθειας (Instrument for Pre-Accession Assistance - IPA). Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Γκρουέφσκι εμφανίζεται έτοιμη να παραιτηθεί από αυτήν τη βοήθεια εάν η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Σκόπια αρνηθεί το επίμονο αίτημα των Σκοπίων να αναγράφεται το συνταγματικό όνομα της χώρας στις συμφωνίες που προβλέπεται να υπογραφούν μεταξύ ΠΓΔΜ, φυσικών και νομικών προσώπων που θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων.

Υπογραμμίζεται ότι οι πληροφορίες αυτές, παρά τις σχετικές κρούσεις που έχουν γίνει και σε διπλωματικό επίπεδο, δεν έχουν έως τώρα διαψευστεί ούτε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ούτε από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Σκόπια.

Κατόπιν αυτών που επιβεβαιώνουν την αδιαλλαξία της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας, ακόμα και εις βάρος ωφελημάτων από την ευρωπαϊκή της πορεία, ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Κουμουτσάκος υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

-Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την υλοποίηση των διαγωνισμών των προαναφερθέντων προγραμμάτων;

-Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι πληροφορίες ότι μετά τις προαναφερθείσες ενέργειες της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, η Αντιπροσωπεία της Ευρ.Επιτροπής πρότεινε αντί του Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να χρησιμοποιηθεί ο όρος "δικαιούχος χώρα"; Αν ναι, έχει ποτέ γίνει χρήση στο παρελθόν του όρου αυτού με την ίδια ή άλλη χώρα;

-Προτίθεται να συμπεριλάβει σχετική αναφορά στην επικείμενη Έκθεση Προόδου ΠΓΔΜ.