Απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση ο Υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Μιλοσόσκι στο θέμα της ονομασίας

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Γ. Κουμουτσάκος, ζήτησε από τον κ. Μιλοσόσκι να απαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα που, μεταξύ άλλων, επηρεάζουν άμεσα και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

Ο κ. Κουμουτσάκος, αφού σημείωσε ότι "ενώ στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ γίνονται κάποιες ειλικρινείς προσπάθειες μεταρρυθμίσεων προς την σωστή κατεύθυνση, στο πεδίο των σχέσεων καλής γειτονίας παρατηρείται ανάστροφη πορεία", ρώτησε τον κ. Μιλοσόσκι τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση Γκρουέφσκι για να διορθώσει την εθνικιστική πολιτική προκλήσεων έναντι δύο γειτονικών χωρών και μελών της Ε.Ε., την Ελλάδα και την Βουλγαρία.

Ως ένα μόνο δείγμα αυτής της πολιτικής, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ανέφερε την έκδοση χαρτών της "Μεγάλης Μακεδονίας", με εδάφη της Ελλάδας (μέχρι και τη Θεσσαλονίκη) και της Βουλγαρίας, ζητώντας ταυτόχρονα την αναστολή της έκδοσής τους.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε διαπραγμάτευση είναι η ύπαρξη κλίματος νηφαλιότητας και ηρεμίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουμουτσάκος ρώτησε τον κ. Μιλοσόσκι εάν στα Σκόπια είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την τελευταία συμβιβαστική πρόταση του ΟΗΕ για ένα, κοινά αποδεκτό όνομα, όπως το προταθέν από τον κ. Nimetz "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", προκειμένου έτσι η ΠΓΔΜ να σταματήσει να μονοπωλεί το όνομα και την ιστορία μιας ολόκληρης περιοχής.

Για να γίνει κατανοητή απ' όλα τα μέλη της Επιτροπής η ουσία του προβλήματος, ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φανταστείτε ότι στην γεωγραφική περιοχή της Σκανδιναβίας, που αποτελείται από τρεις χώρες την Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία, μια απ' αυτές αποφασίζει να ονομαστεί "Σκανδιναβία" και να "βαφτίσει" τον λαό της Σκανδιναβικό".

Ο κ. Μιλοσόσκι απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, αρκούμενος σε γενικές αναφορές περί καλής θέλησης, μετριοπάθειας και εποικοδομητικής στάσης των Σκοπίων.