Μια Ευρωπαϊκή Δύναμη Ακτοφυλακής για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

"Μια από μεγάλες προκλήσεις ασφάλειας είναι το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης που πλήττει πολλές χώρες της ΕΕ και ειδικά τον Ευρωπαϊκό Νότο."

Το ζήτημα της οικοδόμησης μιας Ευρωπαϊκής Δύναμης Ακτοφυλακής για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης που πλήττει πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά τον Ευρωπαϊκό Νότο, έθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, στον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Στρατηγό Henri Bentegeat, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μελών της Υποεπιτροπής για τα αποτελέσματα της δεκάχρονης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΠΑΑ), ο Γάλλος Στρατηγός συμφώνησε με τον Έλληνα ευρωβουλευτή ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρησιακές δυνατότητες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητά του ως ζητήματος ευρωπαϊκής ασφάλειας, το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο και σοβαρότερα. Τόνισε, επίσης, τη σημασία ανάπτυξης ενός συστήματος πληρέστερης και αποδοτικότερης παρακολούθησης των ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων και καλύτερου συντονισμού μεταξύ των εθνικών ναυτικών δυνάμεων, της FRONTEX και των άλλων σχετικών υπαρχουσών δομών.

Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε:

"Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, αν και βρίσκεται στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, έχει ήδη να παρουσιάσει ένα πολύ ικανοποιητικό απολογισμό. Στη βάση αυτή έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για το μέλλον της, ειδικότερα ενόψει της θέσεως σε ισχύ της Συνθήκης της Λισσαβόνας που προβλέπει την περαιτέρω θεσμική της ενίσχυση.

Παράλληλα, το συνεχές μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον ασφάλειας απαιτεί μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και ευελιξία της ΕΠΑΑ. Μια από μεγάλες προκλήσεις ασφάλειας είναι το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης που πλήττει πολλές χώρες της ΕΕ και ειδικά τον Ευρωπαϊκό Νότο.

Αν και υπάρχουν ευρωπαϊκές δομές με αρμοδιότητα την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, όπως η FRONTEX, παρουσιάζουν εμφανή κενά που θα πρέπει να καλυφθούν.

Γι' αυτό πιστεύω ότι πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Δύναμης Ακτοφυλακής. Γνωρίζω ότι αυτό μπορεί να ακούγεται ως φιλόδοξο σχέδιο, αλλά πάνω σε φιλόδοξα και αναγκαία σχέδια μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πιο δυναμική, πιο αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας".