Οι Έλληνες 3.000 χρόνια τώρα, λέμε τη θάλασσα, 'θάλασσα'

Με αφορμή τον εορτασμό στις 20 Μαΐου της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας και Ναυτιλίας, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, κ. Γ. Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Για την Ευρώπη και την Ελλάδα η Ημέρα Θάλασσας και Ναυτιλίας δεν είναι απλώς μια ακόμα από τις "ημέρες" που καθιερώνονται κατά καιρούς για να τονίσουν ή να υπενθυμίσουν τη σημασία ενός γεγονότος, μιας κοινωνικής ομάδας, μιας οικονομικής δραστηριότητας.

Η Θάλασσα είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ιστορία και την οικονομική ευημερία της Ηπείρου μας.

22 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης "βρέχονται" από θάλασσα. Το 40% του εμπορίου μεταξύ των κρατών-μελών και το 90% του εμπορίου με τον υπόλοιπο κόσμο γίνεται από τη θάλασσα. Το 41% της παγκόσμιας ναυτιλίας ανήκει σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Η ανάπτυξη του τουρισμού είναι στενά, ζωτικά, συνδεδεμένη με το υγρό στοιχείο.

Αν αυτά ισχύουν για την Ευρώπη, ειδικά για την Ελλάδα η θάλασσα και η ναυτιλία είναι ο ίδιος ο εαυτός της. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας.

Ίσως γι' αυτό, όπως έχει πει ο Ελύτης, οι Έλληνες 3.000 χρόνια τώρα, λέμε τη θάλασσα, "θάλασσα", με την ίδια ακριβώς απαράλλακτη λέξη...

Μακάρι η Κυβέρνηση να δει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας και Ναυτιλίας ως αφορμή για να διορθώσει το μεγάλο λάθος της κατάργησης του Υπουργείου Ναυτιλίας."