Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα της αξιοπιστίας εκτιμήσεων της Τρόικας για θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας

Το ζήτημα της αξιοπιστίας των εκτιμήσεων της τρόικα για θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη όπως είναι η ανεργία και ο πληθωρισμός και οι συνέπειες των εσφαλμένων εκτιμήσεων στην πραγματική οικονομία, φέρνει με γραπτή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Πέντε μήνες μετά την εφαρμογή του "Μνημονίου Στήριξης" Ελλάδας και Τρόικας (Ε.Ε-ΕΚΤ-ΔΝΤ), σειρά προβλέψεων και εκτιμήσεων των εκπροσώπων της Τρόικας για κρίσιμα οικονομικά μεγέθη, όπως είναι ο πληθωρισμός και η ανεργία, όχι μόνον δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά και αναθεωρήθηκαν - δυστυχώς προς το δυσμενέστερο – από τους ίδιους. Επίσης διαπιστώνεται ότι η πραγματική οικονομία βρίσκεται κυριολεκτικά σε «κατάσταση βαθειάς καταστολής» με μεγάλη ύφεση και ταυτόχρονα καλπάζοντα πληθωρισμό και δραματική αύξηση της ανεργίας.

Με αφορμή τον εύλογο προβληματισμό που προκαλεί η παρατηρούμενη αδυναμία ασφαλών προβλέψεων από την Τρόικας για την πορεία θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Εάν ανησυχεί και προβληματίζεται από αυτήν την έως τώρα παρατηρούμενη αδυναμία να υπάρξουν ακριβείς εκτιμήσεις για την πορεία θεμελιωδών δεικτών της ελληνικής οικονομίας, παρά το ότι προφανώς η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει σχετικά στοιχεία.

-Εάν έχει διαγνώσει τα αίτια και τους λόγους αυτής της αδυναμίας και, εάν ναι, ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι λόγοι.

-Σε ποιες συγκεκριμένες διορθωτικές ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους προβλήματα που ευλόγως μπορεί να κλονίσουν - και στα μάτια του ελληνικού λαού που καταβάλλει εξαιρετικά επώδυνες και δυσβάστακτες προσπάθειες- την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.