Αλληλεγγύη: λέξη-κλειδί για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη

Αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη

Την ανάγκη δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Άμεσης Ανταπόκρισης σε έκτακτες περιστάσεις φυσικών καταστροφών, καθώς και ενός Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος με παρέμβασή του στη συζήτηση για την πρόληψη των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε επίσης ότι "Οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές δασών που πλήττουν κάθε καλοκαίρι κυρίως τα κράτη-μέλη του Νότου - και η Ελλάδα έχει τραυματική εμπειρία από αυτές - οδηγούν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα:

Για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φυσικών και άλλων ανθρωπογενών καταστροφών στην Ευρώπη, η λέξη-κλειδί είναι: "Αλληλεγγύη".

Σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν σαν να αγνοούμε το 90% των Ευρωπαίων πολιτών το οποίο προσβλέπει στην ΕΕ να συνδράμει τη χώρα τους σε περίπτωση που αυτή πληγεί από φυσικές καταστροφές".

Τέλος, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ανέφερε ότι "Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι δημοσιονομικές πιέσεις εξαιτίας της τρέχουσας δυσχερούς οικονομικής κρίσης, δεν θα οδηγήσουν σε μείωση των πόρων που διατίθενται για τις πολιτικές πρόληψης των καταστροφών".