Σχόλιο-αντίδραση σε δημοσίευμα της Hürriyet σχετικά με το νομικό καθεστώς σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι

"Η προ ημερών δήλωση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας, κ. Ναμίκ Κεμάλ Ζεμπέκ, σύμφωνα με την οποία «τα δύο νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι τελούν από το 2004 υπό ελληνική κατοχή» δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνον ως μικροπολιτική γραφικότητα ενός εθνικιστή σε προεκλογική περίοδο.

Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως άποψη δηλωτική μιας αντίληψης που επικρατεί σε ορισμένα τμήματα του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας.

Εκείνο όμως που προκαλεί εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία και πρέπει να διευκρινιστεί άμεσα και ξεκάθαρα είναι το ασαφές σχόλιο πηγών του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την προαναφερόμενη παραληρηματική δήλωση του Τούρκου πολιτικού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Hurriyet, πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σχολίασαν τις δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Ζεμπέκ ως εξής: «Η θέση της Τουρκίας για το Αιγαίο δεν έχει αλλάξει. Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται στο πλαίσιο όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, κατά τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Η φάση αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη για ανακοίνωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των εν λόγω νησιών».

Ουσιαστικά «οι πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών» υποστηρίζουν ότι το νομικό καθεστώς των δύο ελληνικών νησιών (Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι) είναι υπό αμφισβήτηση και συζήτηση. Το θέμα που προκύπτει είναι πολύ σοβαρό. 

Το Υπουργείο των Εξωτερικών και η Κυβέρνηση, αντί να υποβαθμίζουν συστηματικά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και τα μηνύματα που εκπέμπει για το Αιγαίο, οφείλουν να ζητήσουν άμεσα διευκρινίσεις και να ενημερώσουν πλήρως την ελληνική κοινή γνώμη".