Η Κομισιόν καταδικάζει τους βανδαλισμούς στο ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο της Παναγίας στην Ίμβρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει τους βανδαλισμούς και δεσμεύεται ότι θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον και προσοχή τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος για την Διεύρυνση Επίτροπος Füle, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση που είχε καταθέσει ο Ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή τις εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο στο ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο της Παναγίας στην Ίμβρο.

Με δεδομένο ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά βανδαλισμών στα νεκροταφεία της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία, ο κ. Κουμουτσάκος είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενημερωθεί σχετικά από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να εντοπιστούν, να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι των απαράδεκτων εκείνων πράξεων.

Στην απάντησή του, ο Επιτροπος Füle αναφέρει:

"Η Επιτροπή είναι ενήμερη και καταδικάζει αυτά τα γεγονότα. Έλαβε υπόψη της την απάντηση των τουρκικών αρχών, σύμφωνα με την οποία οι εν λόγω αρχές δηλώνουν ότι πληροφορήθηκαν με λύπη τους την καταστροφή πολλών τάφων στο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο στην Ίμβρο, ότι ξεκίνησε έρευνα με στόχο τη σύλληψη και την τιμωρία των δραστών και ότι οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογα συμβάντα.

Η Επιτροπή παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στη δέσμευση που έχει αναλάβει να εξασφαλίσει ότι ο σεβασμός όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ανεξιθρησκείας, θα συνεχίσει να εξετάζεται ενδελεχώς στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις τουρκικές αρχές".

Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Füle, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:

"Η απάντηση του Επιτρόπου κ. Füle είναι ικανοποιητική και πλήρης.Με αυτήν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

•καταδικάζει τους βανδαλισμούς στο ελληνορθόδοξο κοιμητήριο της Παναγίας στην Ίμβρο,
•δεσμεύεται να συνεχίσει να παρακολουθεί με προσοχή τις σχετικές εξελίξεις και,
•υπογραμμίζει την προσήλωσή της στη δέσμευση να εξετάζεται αυστηρά στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας η ανταπόκριση της Άγκυρας στην υποχρέωση σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Είναι ένα ακόμα μήνυμα, μια ακόμη επιβεβαίωση ότι τα ζητήματα αυτά έχουν ευρωπαϊκή διάσταση και συνεπώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Η Άγκυρα δεν θα πρέπει να το αγνοήσει".