Σημείο τομής: οικονομική κρίση, ανελαστικές αμυντικές δαπάνες και "casus belli"

Το θέμα των διαχρονικά ανελαστικών μεγάλων αμυντικών δαπανών της Ελλάδας, κυρίως λόγω της τουρκικής πολιτικής του "casus belli" και της πρακτικής των συστηματικών παραβάσεων, παραβιάσεων και υπερπτήσεων κατοικημένων ελληνικών νησιών, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο κατά τη σημερινή συζήτηση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι υπάρχει ένα σημείο τομής της συζήτησης για την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν χώρες του Ευρώ, και πρωτίστως η Ελλάδα, και της συζήτησης που αφορά στην Τουρκία και στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Το σημείο τομής των δύο συζητήσεων είναι οι πολύ υψηλές αμυντικές δαπάνες, 5% περίπου του ΑΕΠ, που είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει η Ελλάδα για την αμυντική της θωράκιση, ακόμα και στη σημερινή πολύ δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Αυτό, όπως ανέφερε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, δεν είναι μια ηθελημένη πολιτική της Ελλάδας, που χάνει πόρους για ανάπτυξη, αλλά ανάγκη. Ανάγκη και υποχρέωση που βαίνει πολύ πέραν των καθηκόντων της ως μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι ανάγκη και υποχρέωση λόγω της επίσημης τουρκικής πολιτικής για "απειλή πολέμου" - casus belli κατά της Ελλάδας.

Μιας πολιτικής που δεν είναι απλά και μόνο διακηρυκτική. Μετουσιώνεται καθημερινά σε πράξη με παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους από στρατιωτικά τουρκικά αεροσκάφη στο ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μεγάλο μέρος αυτών των αμυντικών δαπανών θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη. Αλλά αυτό είναι απαγορευτικό όσο η Τουρκία συνεχίζει αυτή την πολιτική.

"Το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Άγκυρα πρέπει να είναι σε αυτό το σημείο ξεκάθαρο και ηχηρό" υπογράμμισε, κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Κουμουτσάκος.