Το σοβαρό θέμα της πρόκλησης ελληνοτουρκικού «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο και τη Θράκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το σοβαρό θέμα της πρόκλησης ελληνοτουρκικού «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο και τη Θράκη με βάση επιτελικό Σχέδιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων την περίοδο 2002-2003, που αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα "Taraf", έθεσε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό που προκαλεί η αποκάλυψη αυτών των επικίνδυνων "τουρκικών σχεδιασμών" σε συνδυασμό, πρώτον, με την συνέχιση της ισχύουσας τουρκικής πολιτικής της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας ("casus belli") και, δεύτερον, την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο με συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο και δεν συνάδουν με συμπεριφορά υποψήφιου προς ένταξη στην Ε.Ε. κράτους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα κείμενα των Εκθέσεων Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Δεκέμβριος 2008) για άρση της απειλής πολέμου και σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και τις νέες θεσμικές δυνατότητες που παρέχει η Συνθήκη της Λισαβόνας (άρθρο περί "αμοιβαίας συνδρομής"), ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε την Επιτροπή να ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί προς την Άγκυρα προκειμένου να αλλάξει η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά ενός υποψήφιου προς ένταξη κράτους έναντι κράτους-μέλους της Ε.Ε.