Δεν πρέπει να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο και την Κατερίνα Κατσαβού

Την προηγούμενη εβδομάδα αποχωρήσατε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι το πράξατε για λόγους εντυπωσιασμού. Τι απαντάτε;

Πρόκειται για αστείο ισχυρισμό. Η ΝΔ αποχώρησε από το ΕΣΕΠ για σοβαρό λόγο ουσίας. Αυτό προσπαθεί να κρύψει κάτω από την τυπολατρία η ηγεσία του ΥΠΕΞ. Η ουσία είναι ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να συγκαλεί το ΕΣΕΠ ανά τετράμηνο για να ενημερώνει η κυβέρνηση και να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για τα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Ο κ. Κοτζιάς δεν το έχει συγκαλέσει για 16 ολόκληρους μήνες, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά της ΝΔ. Πέραν του ΕΣΕΠ υποβαθμισμένος είναι και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Για να υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση στην εξωτερική πολιτική πρέπει να υπάρξει στοιχειώδης ενημέρωση.

 

Η Νέα Δημοκρατία έχει θέση για τη σύσταση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής;

Η Νέα Δημοκρατία το έχει προτείνει πολύ πριν το θέσει η κυβέρνηση ή οποιοσδήποτε άλλος. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης  το έχει ήδη προτείνει από το Απρίλιο του 2016. Η πρότασή του αυτή εγκρίθηκε ως προγραμματική μας θέση από το 10ο συνέδριο του κόμματος. Γι αυτόν τον λόγο πήγαμε στο ΕΣΕΠ με έτοιμο – λεπτομερές σχέδιο νόμου για την υιοθέτηση του θεσμού.

Το ότι έχουμε συγκεκριμένη πρόταση το κοινοποιήσαμε μάλιστα μέσα στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, αλλά ο υπουργός των Εξωτερικών στις δηλώσεις του φαίνεται ότι το ξέχασε. Λήθη ή ψέμα;

 

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2019. Η ΝΔ είναι έτοιμη γι’ αυτό το σενάριο;

 

Ο κ. Τσίπρας παίζει με την ημερομηνία των εκλογών καταπώς τον βολεύει σε συγκεκριμένες στιγμές. Όμως με τέτοια τερτίπια δεν πρόκειται να κερδίσει τις εκλογές. Όποτε και να γίνουν θα τις χάσει. Η Νέα Δημοκρατία είναι πανέτοιμη. Πολιτικά και οργανωτικά.

 

Πιστεύετε ότι η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποτελέσει την αιτία για πρόωρες κάλπες;

 

Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές ώστε να μην γίνει η κύρωση αυτής της επιζήμιας συμφωνίας για τη χώρα.

Αυτή είναι η δική μας θέση. Για το τι θα κάνει  η κυβέρνηση, αν θα αντιμετωπίσει και πως τον κύριο Καμμένο είναι δικό της πρόβλημα. 

 

 

Φαίνεται πως διαμορφώνεται ένα διεθνές κλίμα υπέρ της συμφωνίας ενώ η ΝΔ είναι αντίθετη. Δεν σας προβληματίζει αυτό;

Το ότι διάφοροι διεθνείς παράγοντες θέλουν τη συμφωνία δεν μας εκπλήσσει. Είναι απολύτως αναμενόμενο διότι θέλουν διακαώς να διευθετηθεί ένα ζήτημα που τους απασχολεί χρόνια τώρα. Κι εμείς, μαζί με τη διεθνή κοινότητα,  θέλουμε λύση. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς δεν θέλουμε οποιαδήποτε λύση.   Η Νέα Δημοκρατία έχει μόνο ένα στόχο: την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος.

 

 

Συνομιλείτε συχνά και με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Πώς κρίνετε τις δηλώσεις της Κατερίνας Παπακώστα περί «καραμανλικής σκέψης»;

 

Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει.  Η πραγματικότητα είναι εκείνη που μετράει.  Όλος ο κόσμος βλέπει και ξέρει ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι, εγγυητής της ενότητας της Νέας Δημοκρατίας, στρατευμένος στην προσπάθεια μιας μεγάλης παραταξιακής νίκης στις επερχόμενες εκλογές. Όλα τα άλλα είναι αστειότητες.

 

 

Πιστεύετε ότι η δημιουργία μικρών κομμάτων στο χώρο της Δεξιάς θα προκαλέσει «διαρροή» ψηφοφόρων από τη ΝΔ;

 

Αυτά τα κόμματα στα οποία αναφέρεστε είναι πολιτικές κατασκευές προσωπικών φιλοδοξιών. Δεν έχουν απήχηση στην κοινωνία. Επομένως δεν πρόκειται να μπουν και στη Βουλή.

Υπ αυτή την έννοια η όποια στήριξη σε αυτά τα κόμματα προσωπικών φιλοδοξιών

θα είναι ψήφοι ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Και  αυτό, στις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος θα είναι ασυγχώρητο λάθος.

 

 

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις ωστόσο παραμένει ερωτηματικό η αυτοδυναμία. Πώς θα καταφέρετε να κινητοποιήσετε τους πολίτες για να σας ψηφίσουν στις εκλογές;

 

Οι πολίτες είναι - με το δίκιο τους – καχύποπτοι απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς, γιατί πλήρωσαν πολύ ακριβά τις κάλπικες υποσχέσεις του λαϊκισμού. Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να μην πει κουβέντα παραπάνω από όσα πράγματι μπορούμε να κάνουμε. Θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους πριν τις εκλογές, αλλά και να την διατηρήσουμε μετά από αυτές. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλη εξαπάτηση, άλλη διάψευση ελπίδων.

Αυτό θα ήταν μια βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας μας. Μια νέα απογοήτευση των πολιτών θα ενδυνάμωνε τα άκρα. Γι αυτό είναι ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας να κερδίσει και να κρατήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Θέλουμε να πείσουμε ότι πράγματι οι Έλληνες αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα.