Απαράδεκτες πρακτικές έναντι ευρωπαϊκών επενδύσεων στην ΠΓΔΜ

Τα προβλήματα και τις απαράδεκτες πρακτικές καταχρηστικής εφαρμογής των νόμων που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις κρατών μελών στην υποψήφια προς ένταξη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έθεσαν με ερώτησή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και κ. Κώστας Πουπάκης.

Αφορμή για την ερώτηση ήταν η πρόσφατη επιβολή ποινής διακοπής της λειτουργίας σε επιχείρηση ελληνικών συμφερόντων στα Σκόπια. Συγκεκριμένα, η πρόφαση ήταν ότι στις αρχές Οκτωβρίου, οι ελεγκτικές αρχές της ΠΓΔΜ, σε έλεγχο που διενήργησαν σε μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών ελληνικών συμφερόντων στα Σκόπια, διαπίστωσαν ότι στην ετικέτα ενός προϊόντος από τα περίπου 20.000 του καταστήματος, υπήρχε ελλιπής εγγραφή στην "σλαβομακεδονική".

Μετά 10 μέρες από τη διατύπωση σύστασης, οι ελεγκτές επανήλθαν και βρήκαν 6 επιπλέον προϊόντα με "ελλιπή αναγραφή στις ετικέτες". Αποτέλεσμα των ελέγχων ήταν να επιβληθεί ποινή διακοπής λειτουργίας για 15 ημέρες. Το εν λόγω κατάστημα, που σημειωτέον εγκαινιάστηκε μόλις αρχές Σεπτεμβρίου, αποτελεί μέρος της επένδυσης του Ομίλου Βερόπουλος στην ΠΓΔΜ με ονομασία "Vero Centre" και είναι μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην χώρα αυτή τα τελευταία χρόνια.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για προφανή καταχρηστική εφαρμογή της νομοθεσίας και εξόφθαλμη απουσία αναλογικότητας μεταξύ παράβασης και επιβληθείσας ποινής σε μια επιχείρηση ευρωπαϊκών συμφερόντων που δραστηριοποιείται σε ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή και το Συμβούλιο:

• να προβούν στις δέουσες ενέργειες προς την ΠΓΔΜ προκειμένου να δοθούν οι σχετικές διευκρινήσεις ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά εναντίον επενδύσεων κρατών μελών στη χώρα αυτή,
• καθώς και να συμπεριληφθεί το γεγονός αυτό στην επικείμενη Έκθεση Προόδου για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ.

Οι δύο Ευρωβουλευτές, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και κ. Κώστας Πουπάκης δήλωσαν σχετικά:

"Πρόκειται για απαράδεκτη συμπεριφορά και πρόκληση εκ μέρους των αρχών της ΠΓΔΜ. Η ΕΕ οφείλει να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον".