Οιωνός που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε η εκλογική άνοδος μιας μισαλλόδοξης, ξενοφοβικής και ρατσιστικής άκρας δεξιάς στην Ευρώπη

"Εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλουμε να αναλάβουμε μια νέα, ισχυρή, κοινή πρωτοβουλία "κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην Ευρώπη της κρίσης"

Ως οιωνό που "δεν μπορούμε να αγνοήσουμε" χαρακτήρισε ο Ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος την πρόσφατη εκλογική άνοδο μιας μισαλλόδοξης, ξενοφοβικής και ρατσιστικής άκρας δεξιάς σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο συνδυασμός της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και του διογκούμενου μεταναστευτικού προβλήματος στην Ευρώπη, έχουν τροφοδοτήσει το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο. Για την αντιμετώπισή του απαιτείται συνεννόηση και συνένωση προσπαθειών της ευρωπαϊκής Χριστιανοδημοκρατίας και Σοσιαλδημοκρατίας.

"Εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλουμε να αναλάβουμε μια νέα, ισχυρή, κοινή πρωτοβουλία "κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην Ευρώπη της κρίσης", τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.

***

"Τον τελευταίο καιρό ένα "μαύρο σύννεφο", όλο και πυκνότερο, απλώνεται στην Ευρώπη. Η εκλογική άνοδος σχηματισμών και κομμάτων μιας μισαλλόδοξης, ξενοφοβικής, συχνά ρατσιστικής, εξτρεμιστικής δεξιάς έχει σημαδεύσει τις πολιτικές εξελίξεις σε πολλά κράτη-μέλη. Ακόμα και στη Σουηδία. Είναι οιωνός που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και το διογκούμενο μεταναστευτικό πρόβλημα, συνενώνονται σ' ένα δηλητηριώδες μίγμα, που τρέφει άκρα και ακρότητες στην Ευρώπη. Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για εξαιρετικά πολύπλοκο και δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Γι' αυτό τα κεντρικά πολιτικά κόμματα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας - και εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το EPP και το S & D - έχουν μια σοβαρή ευθύνη και αποστολή: Να διώξουν το "σύννεφο" πριν φέρει καταιγίδα.

Οφείλουν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, όπως το μεταναστευτικό, τα οποία ξεπερνούν τις δυνατότητες του καθενός χωριστά. Εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλουμε να αναλάβουμε μια νέα, ισχυρή, κοινή πρωτοβουλία "κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην Ευρώπη της κρίσης".

Δείτε την παρέμβαση εδώ