Ομιλία στο 11o Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισες, φίλες και φίλοι, το 11o Συνέδριο του Kόμματός μας είναι το Συνέδριο της επιβεβαίωσης και της ελπίδας. Επιβεβαιώνει ότι είμαστε έτοιμοι, και να νικήσουμε αλλά και να κυβερνήσουμε. Να νικήσουμε δυνατά και να κυβερνήσουμε καλά. Να κυβερνήσουμε σωστά. Για μια Ελλάδα καλύτερη. Για μια Πατρίδα πιο περήφανη. Πιο ισχυρή. Με πολίτες με αξιοπρέπεια. Με σιγουριά. Με προοπτική. Με ελπίδα. Ελπίδα αληθινή. Όχι απατηλή. Για πολίτες με αίσθηση προόδου. Για πολίτες με δουλειά. Για πολίτες όρθιους και χαμογελαστούς. Όχι σκυφτούς και σκυθρωπούς. Για αυτό και το Συνέδριό μας εστιάζει τόσο στις αρχές και στις θέσεις μας, όσο και στις πολιτικές μας. Στη διαμόρφωση του προγραμματικού μας λόγου.  Θεματικά, καθαρά και συγκεκριμένα. Διότι αυτό περιμένει από εμάς η κοινωνία.

Αυτό περιμένει από εμάς η  - δικαιολογημένα - δύσπιστη νέα γενιά. Συγκεκριμένες θέσεις για το πώς θα βγει η χώρα από το τέλμα. Από το τέλμα που μας οδήγησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πέρα και πιο βαθιά από την οικονομική κρίση. Κανείς σήμερα δεν είναι καλύτερα από ό,τι ήταν το 2014. Όλοι είναι χειρότερα. Πήραν τη χώρα σε σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια και την έσυραν πίσω και βαθύτερα. Και στην κρίση και στα μνημόνια. Ακόμα χειρότερο. Με συνειδητή πόλωση και διχασμό, έκαναν την κρίση, παρακμή. Οικονομική, κοινωνική, εθνική. 

Φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισες. Ξεκάθαρα λόγια. Καθαρές κουβέντες και συγκεκριμένες, ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, αποτελεσματικές θέσεις είναι αυτό που περιμένετε εσείς, οι νέοι, για να μην εγκαταλείψετε τα όνειρά σας. Ή για να μην τα ακολουθήσετε στο εξωτερικό. Και τα δύο είναι εξίσου καταστροφικά για τη χώρα, για το μέλλον μας. Αλλά, φίλες και φίλοι, ο σχεδιασμός των πολιτικών μας δεν γίνεται στον αέρα.

Δεν γίνεται σε ιδεολογικό και αξιακό κενό. Πατά σε στέρεες ιδέες και αρχές. Θέλω να εστιάσω σε αυτές. 

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη Παράταξη που άντεξε στον «σεισμό» που έφερε η κρίση στο πολιτικό σύστημα. Μείναμε όρθιοι. Σταθεροί στις αρχές και τον ιδεολογικό μας κορμό. Διατηρήσαμε έτσι το κοινωνικό μας έρεισμα. Τη βαθιά σχέση μας με την κοινωνία. Και είμαστε υπερήφανοι γι αυτό. Και σήμερα, αφού διατηρήσαμε το έρεισμά μας στο λαό, τώρα το ενισχύουμε και το διευρύνουμε. Είμαστε η πρώτη και ισχυρότερη πολιτική δύναμη της χώρας. Αυτή είναι και η ορμή νίκης στον δρόμο προς τις εκλογές.

Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι δημιούργημα της κρίσης και συνεχώς εξαναγκάζεται σε ιδεολογικές μεταλλάξεις. Η συνάντησή του με την πραγματικότητα, κάθε συνάντησή του με την πραγματικότητα, τον υποχρεώνει σε συνεχή ιδεολογική απογύμνωση. Βυθίζεται έτσι σε μια αναπόδραστη ιδεολογική ήττα. Αυτήν την ήττα την ανακοίνωσε, πανηγυρικά μάλιστα, ο Τσακαλώτος, κτυπώντας την «καμπάνα» του ναού του καπιταλισμού. Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στη Wall Street.

Η δήθεν «ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς» καταρρίπτεται κάθε μέρα. Με πάταγο. Πιστεύω άλλωστε ότι η "ηγεμονία" αυτή είναι εντύπωση. Είναι σύνθημα. Όχι πραγματικότητα. Είναι περισσότερο μια παρανόηση που οφείλεται, πρωτίστως, όχι σε μια πραγματική κυρίαρχη θέση της ιδεολογίας, αλλά στην ένταση με την οποία αυτή εκφράζεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα φώναζε εύκολα συνθήματα. Όμως η ιδεολογική ηγεμονία δεν κρίνεται από το θόρυβο που κάνει αλλά από το πόσο επηρεάζει πραγματικά  και δομικά την κοινωνία. Ας πάμε λοιπόν πίσω από τα συνθήματακαι. Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Ας δούμε την Ελλάδα από ψηλά. 

Η Ελλάδα είναι, ακλόνητα πια, μέλος της Ε.Ε., μιας κοινότητας δημοκρατιών. Είναι ταυτόχρονα, ακλόνητο επίσης, μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Οι θεσμοί της και η λειτουργία της Δημοκρατίας καθορίζονται από το Σύνταγμα του 1975, ένα αστικό δημοκρατικό Σύνταγμα. Η οικονομία της στηρίζεται στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. 

Οι θεσμοί που έχουν τον μεγαλύτερο σεβασμό του ελληνικού λαού, είναι η Εκκλησία οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία. Πού ακριβώς λοιπόν, είναι η ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς; Στις τέχνες και στη διανόηση;  Μα ο χώροι αυτοί πάντα και από τη φύση τους, τείνουν να αμφισβητούν κατεστημένες πεποιθήσεις, ή τουλάχιστον αυτό δηλώνουν.  

Φίλες και φίλοι, από αυτήν την Ελλάδα και από αυτό το βήμα δεν αισθάνομαι κάτω από την ηγεμονία οποιουδήποτε. Καμμίας Αριστεράς. Είμαστε νικητές. Όχι ηττημένοι. Αυτοκαθοριζόμαστε. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε. Η Νέα Δημοκρατία, η Παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η μεγάλη, η ισχυρή Κεντροδεξιά, δεν έχει καμία ανάγκη ετεροκαθορισμού. 

Η  παράταξή μας, από την ίδρυσή της, έχει μια στέρεη ιδεολογική «σπονδυλική στήλη». Απορρίπτει την πόλωση και το διχασμό, που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψει αποτυχίες και να υπηρετήσει σκοπιμότητες. Η  ιστορική μας πορεία χαρακτηρίζεται από το άνοιγμα προς στην κοινωνία, πέρα από στενά κομματικές γραμμές. Όχι από την ιδεολογική μονολιθικότητα, την εσωστρέφεια και τη φοβικότητα. Αυτά είναι χαρακτηριστικά μικρών κομμάτων και κινημάτων, όχι μεγάλων δημοκρατικών Παρατάξεων. Και το λέω αυτό ειλικρινά. Το πιστεύω. Είμαστε δικαιωμένοι για τις εθνικές επιλογές της Παράταξής μας. Είμαστε ιδεολογικά νικητές. Με αυτό το δεδομένο προχωράμε. Με αυτό θα νικήσουμε.

Δεν μας αρκεί όμως ότι οι άλλοι σύρονται στις δικές μας επιλογές, επειδή οι δικές τους ιδέες διαλύθηκαν στην επαφή τους με την πραγματικότητα. «Έσκασαν» σαν κόκκινο μπαλόνι που πλησίασε τη φλόγα. Εμείς θέλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή στην κοινωνία. Να περάσουν οι πολιτικές μας και οι ιδέες μας στους πολίτες. Πέρα και πάνω από το τι ψήφισαν στο παρελθόν. Το παρελθόν άλλωστε ανήκει στο παρελθόν. Δουλειά μας είναι το παρόν και φροντίδα μας το μέλλον. Με πολιτικές που έχουν και συγκρούσεις με κατεστημένες αντιλήψεις, αλλά και δύσκολες επιλογές που όμως θα πάνε τη χώρα μπροστά. 

Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισες, φίλες και φίλοι, η Παράταξή μας πορεύτηκε και νίκησε εκπροσωπώντας αταλάντευτα το δημοκρατικό μέτρο. Όχι την άχρωμη ουδετερότητα ή την αδιάφορη μεσότητα, αλλά το μέτρο, όπως εκφράστηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και συνεχίζει να εκφράζεται πάντα από τη Νέα Δημοκρατία. Και σήμερα από τον Πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη. Το μέτρο, που συνδυάζει, δημιουργικά, μια ισχυρή ελεύθερη οικονομία μ’ ένα κράτος ρυθμιστή υπέρ της κοινωνίας και των αδυνάτων. Και τονίζω ότι την κοινωνική μας ευαισθησία δεν την χαρίζουμε σε κανέναν. Πολύ περισσότερο σ΄ εκείνους παριστάνουν τους ευαίσθητους αλλά απελευθερώνουν τους πλειστηριασμούς. Που  κάνουν τους πολίτες πτωχούς και μετά κάνουν τους φιλάνθρωπους.

Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα η νίκη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την αποφασιστική, τη μαχητική, την επίμονη πολιτική του ελληνικού «μέτρου». Άλλωστε η ίδια η λέξη «μετριοπάθεια» συνδυάζει αρμονικά και δημιουργικά το μέτρο και το πάθος. Με σταθερές αρχές, λοιπόν. Με σύγχρονο ρεαλιστικό πρόγραμμα. Με μέτρο και με πάθος και Αρχηγό τον αυριανό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πάμε στις επόμενες εκλογές για να κερδίσουμε μια ακόμα μεγάλη νίκη. Πατάμε γερά. Πάμε γερά γιατί αξίζουμε καλύτερα.