Ευρωπαϊκό Σώμα Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας: Ανάγκη ταχείας προόδου μέσα στο Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού (2011)

Η Κομισιόν, μέσα στο 2011, που έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, θα ξεκινήσει ενέργειες με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας, σύμφωνα με απάντηση της Επιτρόπου για θέματα διεθνούς συνεργασίας, ανθρωπιστικής βοήθειας και αντιμετώπισης κρίσεων, Kristalina Georgieva, προς τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο.

Στην απάντησή της, η Επίτροπος δεσμεύτηκε ότι θα υποβάλλει πρόταση για θέσπιση σχετικού νομοθετικού πλαισίου το 2012.

Ο κ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στη σημασία του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού, ζήτησε με την ερώτησή του, την ταχύτερη εφαρμογή του άρθρου 214 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που προβλέπει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να συνεισφέρουν οι νέοι της Ευρώπης στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Σώμα Εθελοντών θα δίνει στους Ευρωπαίους τη δυνατότητα να κάνουν πράξη -ως πολίτες της ΕΕ- την αρχή της αλληλεγγύης και να εργάζονται από κοινού, παρέχοντας στήριξη και βοήθεια σε εκείνους που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, η δράση αυτή μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο συνεκτικής κοινωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μόλις ξεκινήσει τις εργασίες για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών. Πρόσφατα, έγινε αξιολόγηση των υφιστάμενων εθελοντικών προγραμμάτων ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα των δράσεων του εθελοντισμού.

"Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας. Επιπλέον, το 2011 έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού. Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών έχει συχνά ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και οικονομικές υποδομές. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορεί να απαντά αποτελεσματικά σε τέτοιες καταστάσεις. Και για να το πετύχει, οφείλει να αξιοποιήσει καλύτερα τις δυνατότητες που έχει και να κινητοποιήσει τους ευρωπαίους πολίτες", δήλωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.