Και μόνον οι δηλώσεις Γιλντιρίμ - Μποζντάγ συνιστούν προκλητική και απαράδεκτη ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του σήμερα στον σταθμό Thema Radio και τους δημοσιογράφους Βασίλη Αδαμόπουλο και Αντώνη Λιάρο ανέφερε σχετικά με την υπόθεση των Φούρνων:

«Οι ίδιες οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ανεξάρτητα εάν τα γεγονότα στα οποία αναφέρονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, συνιστούν από μόνες τους προκλητική και απαράδεκτη ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων.

Γίνονται δε ακόμα πιο προβληματικές, καθώς ήλθαν λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Γιλντιρίμ - Τσίπρα την οποία η κυβέρνηση έσπευσε ευκολόπιστα και με ερασιτεχνική αφέλεια να θεωρήσει ως κίνηση και εκκίνηση αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Εμείς επαναλαμβάνουμε τη σταθερή και αμετακίνητη θέση μας: "Γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο δεν υπάρχουν.

Την εθνική αυτή θέση οφείλει να υποστηρίξει η Κυβέρνηση καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την απαράδεκτη τουρκική στάση. Για το σκοπό αυτό οφείλει να αναλάβει άμεσα κάθε διπλωματική δράση σε όλα τα απαιτούμενα επίπεδα, διεθνώς και διμερώς.

Η ασαφής, θολή και αμήχανη στάση που επέδειξε μέχρι τώρα στην υπόθεση των Φούρνων, είναι κατώτερη της σοβαρότητας των γεγονότων».

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η συσσωρευμένη ένταση τόσων μηνών διευρύνεται και  εξαπλώνεται γεωγραφικά. Δεν παραμένει εστιασμένη σε ένα σημείο. Στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η Τουρκία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι παρανοήσεις, εσφαλμένες εκτιμήσεις ή ανθρώπινα λάθη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποιο επεισόδιο.  

Η αντιμετώπιση της τουρκικής στρατηγικής πάντως δεν μπορεί να γίνει με επικοινωνιακές κορώνες εσωτερικής καύσης και κατανάλωσης, αλλά με στοχευμένες - αποτελεσματικής ενέργειες και ουσιαστική διπλωματική δράση».

Σε ερώτηση σχετικά με το τουρκικά σχόλια εναντίον του Έλληνα ΥΕΘΑ ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε:

«Δεν είναι αποδεκτές οι προσβολές που εκτοξεύονται εναντίον οποιουδήποτε  δημοκρατικά εκλεγμένου Έλληνα Υπουργού, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Δεν επιχαίρω γι αυτές. Αντιθέτως θυμώνω και θλίβομαι. Η κριτική στις πράξεις τα λάθη ή την αμετροέπεια του κ. Καμμένου είναι αποκλειστικά ελληνική υπόθεση. Κρίνεται από τον ελληνικό λαό».