Η μυστική διπλωματία σκοτώνει τη συναίνεση

Άρθρο ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ"

Η εξωτερική πολιτική και ειδικότερα η διαπραγμάτευση απαιτούν έναν εύλογο βαθμό εμπιστευτικότητας. Αυτό όμως αφορά στους επιμέρους χειρισμούς και τις τακτικές κινήσεις. Δεν μπορεί να αφορά στους επιδιωκόμενους στόχους. Εκεί δεν νοείται μυστικότητα. Δεν δικαιολογούνται ασάφειες και τυφλά σημεία. Εκεί όλα πρέπει να είναι ξεκάθαρα προς όλους. Εντός και εκτός συνόρων.

Άλλωστε, μόνον πάνω στη σαφήνεια στόχων και προτεραιοτήτων είναι δυνατό να οικοδομηθεί η αναγκαία για την εξωτερική πολιτική εθνική συνεννόηση και συνένωση δυνάμεων. Μάλιστα, ο βαθμός συγκλίσεων είναι ευθέως ανάλογος με το βαθμό και την ποιότητα της ενημέρωσης που δίνει η κυβέρνηση στις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες. Η σημερινή κυβέρνηση, όμως, από την πρώτη κιόλας ημέρα της εντολής της, κινείται σε άλλο μήκος κύματος.

Η ενημέρωση περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο ελάχιστο. Την ίδια ώρα, όμως, οι πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες πολύωρες κατ' ιδίαν συζητήσεις, είτε του πρωθυπουργού είτε του υπουργού Εξωτερικών, διαδέχονται η μία την άλλη. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της διπλωματικής υπηρεσίας αναμένουν σε παρακείμενες αίθουσες και διαδρόμους κι έχουν γίνει μόνιμη πρακτική.

Έτσι, ο αρχικός εύλογος προβληματισμός για τη σπουδή και τη μυστικότητα αυτών των συναντήσεων έχει εξελιχθεί σε αυξανόμενη ανησυχία. Σε αυτό συντελεί άλλωστε το γεγονός ότι η xώρα, ειδικά αυτήν την περίοδο, διαπραγματεύεται από δυσμενή θέση, αφού η ισχύς της υφίσταται, εκ των πραγμάτων, τις αρνητικές συνέπειες της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης.

Ειδικά στα Ελληνοτουρκικά, η εύλογη ανnσυxία εντείνεται ακόμα περισσότερο, καθώς η κυβέρνηση, παρά τις γνωστές αντίξοες συνθήκες, προχωράει με εντατικούς ρυθμούς σε μια διαπραγμάτευση για θέματα που αμέσως ή εμμέσως σχετίζονται με τον πυρήνα της υπόστασης κάθε κράτους. Δηλαδή, με την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή ακόμα και με εδαφικά ζητήματα, αφού είναι γνωστή η απαράδεκτη τουρκική θέση περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου σε συνδυασμό με τις πρόσφατες, ιδιαίτερα προβληματικές δηλώσεις του Εγκεμάν Μπαγίς, τις περίεργες διαρροές στον τουρκικό Τύπο, αλλά και αποκαλυπτικά δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων, βαραίνουν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα. Εντείνουν ταυτόχρονα την απόφασή μας να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τις γενικόλογες, στερημένες ουσίας τοποθετήσεις και να προχωρήσει σε πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και του ελληνικού λαού.

Η γνωστή κυβερνητική πρακτική τής εκ των υστέρων αναζήτησης συναίνεσης και άλλοθι για προειλημμένες αποφάσεις, όπως συστηματικά γίνεται στα ζητήματα της οικονομίας, είναι απλώς αδιανόητη σε ζωτικά θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικού συμφέροντος.