Για να κερδηθούν εθνικές μάχες χρειάζεται και ψυχή και λογική

Συνέντευξή στο Πρώτο Θέμα και τον Μάκη Πολλάτο

-Η ΝΔ είπε «όχι» στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό. Δεν πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει η άποψη της κοινής γνώμης πως τα Σκόπια σφετερίζονται το όνομα της Μακεδονίας;

To ζήτημα της ονομασίας αγγίζει την ελληνική ψυχή. Είναι συναισθηματικά έντονα φορτισμένο. Και αυτό, ουδείς μπορεί να το αγνοήσει. Όπως και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι η διπλωματία είναι ένα σκληρό πεδίο στο οποίο κυριαρχεί η λογική και ο ρεαλισμός. Η Ελλάδα, εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, δίνει μια πολύ δύσκολη διπλωματική μάχη απέναντι στην απόπειρα υφαρπαγής της Ιστορίας μας και στον αλυτρωτισμό των φανατικών εθνικιστών στα Σκόπια. Η Ιστορία δείχνει ότι οι μεγάλες μάχες δίνονται και κερδίζονται και με τα δύο: και με την ψυχή και με τη λογική. Η ευθύνη των ικανών πολιτικών ηγεσιών είναι να αξιοποιούν τη δύναμη της ψυχής στο πεδίο της λογικής. Δηλαδή να μετατρέπουν το συναίσθημα σε λογική και ρεαλισμό για να πετύχουν αποτελέσματα υπέρ των εθνικών συμφερόντων. Όχι στιγμιαία. αλλά μακροπρόθεσμα.

- Είναι ρεαλιστικό να συμφωνηθεί μια ονομασία για τα Σκόπια που δεν θα περιέχει τον όρο Μακεδονία; Τα τελευταία 25 χρόνια δεν διαπραγματεύονταν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ένα σύνθετο όνομα;

Πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εάν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας μια λύση. Η απάντηση είναι ναι. Όχι όμως οποιαδήποτε λύση και υπό οποιουσδήποτε όρους.

Ας δούμε λοιπόν τα δεδομένα. Σήμερα, σχεδόν 140 χώρες, περίπου τα 2/3 των κρατών μελών του ΟΗΕ, έχουν αναγνωρίσει το γειτονικό κράτος με το απολύτως απαράδεκτο για εμάς «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αλλά ακόμα και οι υπόλοιπες την αναγνωρίζουν ως ΠΓΔΜ. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ξεκάθαρα είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς να περιέχεται κάποια αναφορά στη λέξη «Μακεδονία». Απέναντι σε αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα έχουμε ένα ισχυρό διπλωματικό όπλο. Δεν είναι άλλο από την επιτυχία της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Δηλαδή, ότι χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση η γειτονική χώρα θα παραμείνει εκτός. Χωρίς ένταξη, εγκλωβισμένη στην αδιαλλαξία της και στην αίθουσα αναμονής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το επιβεβαίωσε άλλωστε πρόσφατα ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ.

Πέραν αυτών όμως, σήμερα υπάρχουν πιο ευνοϊκές συνθήκες για ένα καλό αποτέλεσμα. Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στα Σκόπια, με συμμετοχή και του αλβανικού στοιχείου, υιοθετεί λιγότερο αντιπαραγωγικές θέσεις από εκείνες του εθνικιστή Γκρούεφσκι. Δεύτερον, τα δέκα χρόνια που έχουν περάσει από το Βουκουρέστι έχουν κάνει χειροπιαστό στη γειτονική χώρα τι θα πει να μένεις εκτός ευρωατλαντικών θεσμών εξαιτίας της εμμονής σε ανιστόρητες, αλυτρωτικές και προσβλητικές για τον γείτονά σου δοξασίες.

Τώρα, το αν θα περιέχει ή όχι τον όρο “Μακεδονία” - και σε ποια γλώσσα - είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος. Το εύρος χρήσης και ο τερματισμός του αλυτρωτισμού είναι όμως επίσης κρίσιμες παράμετροι. Η τελική πρόταση θα πρέπει να σταθμισθεί συνολικά. Μόνο όταν τη γνωρίζουμε στο σύνολό της θα μπορέσουμε να κρίνουμε εάν συμφέρει τη χώρα ή όχι.

 

Μήπως ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της Ελλάδας;

Σας ανέφερα ότι αυτός ο συνδυασμός έχει ανοίξει σήμερα ένα παράθυρο ευκαιρίας που επιβάλει στην κυβέρνηση να πετύχει μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία που θα σέβεται την Ιστορία μας.  Αυτό το παράθυρο βεβαίως είναι ανοικτό σήμερα. Όχι απαραίτητα αύριο.

- Μπορεί το Σκοπιανό να αποσταθεροποιήσει τη ΝΔ;

Αυτή είναι η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια μάταιη απόπειρα για να αντιμετωπίσει τη δική του εσωτερική σχιζοφρένεια. Άλλα να λέει ο Υπουργός Εξωτερικών, άλλα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και άλλα να πιστεύουν διάφοροι Υπουργοί όπως ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Γαβρόγλου ή η κυρία Χριστοδουλοπούλου, που στο παρελθόν, μαζί με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει έτοιμοι να αποδεχθούν ακόμα και το σκέτο «Μακεδονία», ταυτιζόμενοι έτσι με την έκφραση του Σκοπιανού εθνικισμού. Αυτοί έχουν λοιπόν το πρόβλημα. Εμείς δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.  Πάντα βάζουμε μπροστά τις εθνικές προτεραιότητες.

- Κατηγορήσατε τον Νίκο Κοτζιά για κρυφή διπλωματία;

Το υπουργείο των Εξωτερικών φέρεται ως εθισμένο στην μυστική διπλωματία, στην κρυψίνοια και στη συνωμοσιοφοβία. Αυτό λειτουργεί τελικά σε βάρος της χώρας. Διότι χωρίς ενημέρωση δεν μπορεί να οικοδομηθεί εθνική συνεννόηση και η έλλειψη συγκλίσεων, σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, αδυνατίζει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Η ευθύνη αυτή βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησαν έναν τελείως διαφορετικό δρόμο. Τον δρόμο της εθνικής και θεσμικής υπευθυνότητας. Τηρούσαν ενήμερες διαρκώς τις πολιτικές δυνάμεις. Οικοδομούσαν έτσι ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στην αδιαλλαξία των Σκοπίων. Και να τονίσω ότι δεν ζητούμε ενημέρωση για τους τακτικούς χειρισμούς αλλά για το πλαίσιο και την κατεύθυνση.

- Η Νέα Δημοκρατία δυσαρεστήθηκε που ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον κ Ιερώνυμο για το Σκοπιανό;

Καμία δυσαρέσκεια. Άλλωστε το κόμμα μας, αλλά και προσωπικά, έχουμε εκφράσει τον σεβασμό στις ανησυχίες της Εκκλησίες σε αυτό το ζήτημα που έχει και έντονη εκκλησιαστική διάσταση. Δεν μπορούμε όμως να μη στηλιτεύσουμε την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της κυβέρνησης. Αφού πρώτα κατέκρινε σκληρά την Εκκλησία για τις εθνικές ευαισθησίες της στο Σκοπιανό και αφού «πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών» σχεδόν ταύτισαν την Ιεραρχία με τη Χρυσή Αυγή, υπό το βάρος του απαράδεκτου ατοπήματός τους, έσπευσαν σε ενημέρωσή της. Και αυτό, ενώ συνεχίζουν συστηματικά να  αγνοούν τις εκλεγμένες πολιτικές δυνάμεις του τόπου.