Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων Γ.Κουμουτσάκου προς το ΥΠΕΞ για την επικείμενη συμφωνία με την Αλβανία

Ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό των Εξωτερικών σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της χώρας μας με την Αλβανία.

 Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, από Αλβανικής πλευράς δεν αποκλείεται να υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις έως το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 28-29 Ιουνίου, ενώ ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι θα λύσει τα ζητήματα με την Α:λβανία πριν ξεκινήσει τις διακοπές του.

 Στο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο που έχει ασκηθεί από τη Νέα Δημοκρατία με αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το περιεχόμενο των ελληνο-αλβανικών συνομιλιών, το εύρος των θεμάτων που καλύπτουν και αν σε αυτές περιλαμβάνονται  αστήρικτες αλβανικές αξιώσεις περί Τσάμηδων, το ΥΠΕΞ έχει αποφύγει να απαντήσει στην ουσία.

 Δεδομένου ότι στην περίπτωση των συνομιλιών με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό η κυβέρνηση και το Υπουργείο των Εξωτερικών έφεραν προ αρνητικών για τα ελληνικά συμφέροντα τετελεσμένων τόσο τη Βουλή των Ελλήνων όσο και  τους Έλληνες πολίτες, και δεδομένης της ανάγκης να αποφευχθεί επανάληψη του αρνητικού αυτού προηγουμένου ο κ. Κουμουτσάκος ερωτά τον Υπουργό των Εξωτερικών:

 

Σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες με την Αλβανική πλευρά; 

Ποιο είναι το εύρος της θεματολογίας που συζητάτε με τον Αλβανό ομόλογό σας;

Συνεχίζει η Αλβανική πλευρά να εγείρει τις αξιώσεις της περί Τσάμηδων;

Σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε σύγκριση με την αρχική συμφωνία που είχε υπογραφεί από Ελλάδα και Αλβανία;

Έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής της επικείμενης ελληνό-αλβανικής συμφωνίας που διαπραγματεύεστε και ποια είναι;

Παράλληλα ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, και με δεδομένο το αρνητικό προηγούμενο με τη Συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ζητά την άμεση κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία του κειμένου της προς υπογραφή Συμφωνίας με την Αλβανία ώστε να ενημερωθεί για το περιεχόμενό της και να τη συζητήσει η Βουλή των Ελλήνων πριν τη δεσμευτική υπογραφή της.

 

Σε δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε:

 

«Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να κρατά στο σκοτάδι πολιτικές δυνάμεις και πολίτες για τον χειρισμό σημαντικών εθνικών θεμάτων, μας αναγκάζει να πιέζουμε για απαντήσεις προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:   

 

 

 

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2018

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΚΑΙ

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

 

 

Προς: Τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά 

Θέμα: Θεματολογία και περιεχόμενο συνομιλιών Ελλάδας - Αλβανίας 

 

Σε δηλώσεις του από 18 Ιουνίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, κ. Μπουσάτι, δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει νέα συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, καθώς και συνάντηση των ομάδων διαπραγματευτών των δύο χωρών. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες για την ελληνό-αλβανική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες έχουν εισέλθει σε “μη αναστρέψιμη” φάση, ενώ παράλληλα διευκρίνισε ότι το περιεχόμενο της δέσμης θεμάτων που συζητούν Ελλάδα και Αλβανία είναι πολύ ευρύτερο. Δεν απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο να υπάρξει κατάληξη των συνομιλιών έως τις 28-29 Ιουνίου, δηλαδή εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Από την πλευρά σας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με το Ρώσο ομόλογό σας στη Μόσχα, δηλώσατε ότι βρισκόμαστε σε πορεία επίλυσης των ανοικτών ζητημάτων με την Αλβανία και ότι θα υπάρξει σύντομα κατάληξη των συνομιλιών. 

Δεδομένου ότι στο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο που σας έχει ασκηθεί από την Αντιπολίτευση με αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το περιεχόμενο των ελληνο-αλβανικών συνομιλιών, το εύρος των θεμάτων και αν σε αυτές περιλαμβάνονται  αστήρικτες αλβανικές αξιώσεις περί Τσάμηδων, έχετε αποφύγει να απαντήσετε ή έχετε απαντήσει με υπεκφυγές. 

Δεδομένου ότι στην περίπτωση των συνομιλιών με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό η κυβέρνηση και το Υπουργείο των Εξωτερικών έφεραν προ αρνητικών για τα ελληνικά συμφέροντα τετελεσμένων τόσο τη Βουλή των Ελλήνων όσο και  τους Έλληνες πολίτες, δεδομένης της ανάγκης να αποφευχθεί επανάληψη του αρνητικού αυτού προηγουμένου ερωτάσθε:

·         Σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες με την Αλβανική πλευρά; 

·         Ποιο είναι το εύρος της θεματολογίας που συζητάτε με τον Αλβανό ομόλογό σας;

·         Συνεχίζει η Αλβανική πλευρά να εγείρει τις αξιώσεις της περί Τσάμηδων;

·         Σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε σύγκριση με την αρχική συμφωνία που είχε υπογραφεί από Ελλάδα και Αλβανία;

·         Έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής της επικείμενης ελληνό-αλβανικής συμφωνίας που διαπραγματεύεστε και ποια είναι;Υπό το φως των ανωτέρω, και του προηγουμένου με την συμφωνία με την ΠΓΔΜ, και προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα, αιτούμαι την άμεση κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία του κειμένου της προς υπογραφή Συμφωνίας με την Αλβανία ώστε να ενημερωθεί για το περιεχόμενό της και να τη συζητήσει η Βουλή των Ελλήνων πριν τη δεσμευτική υπογραφή της.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

 

Κουμουτσάκος Γεώργιος