Συνάντηση με τον Πρόεδρο Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Επιτροπής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνάντηση Γ. Κουμουτσάκου με  τον Πρόεδρο Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Επιτροπής

Ενημέρωση για τις πρακτικές έντασης της Τουρκίας στο Αιγαίο

 

Ο τομεάρχης εξωτερικών της Ν.Δ. βουλευτής Β’ Αθηνών κος Γιώργος Κουμουτσάκος συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν: α) η πορεία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας,  με έμφαση στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας, ιδιαίτερα μετά τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει το Brexit, β) η συνεχιζόμενη εκ μέρους της Τουρκίας αμφισβήτηση του καθεστώτος και οι πρακτικές έντασης στο Αιγαίο.

 

Ειδικότερα συμφωνήθηκε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιταχύνει τα βήματά της συνεργασίας των κρατών-μελών της, στον ευαίσθητο αυτόν τομέα, όπως αποτυπώνεται σε σειρά σημαντικών πολιτικών και επιχειρησιακών που έχουν υιοθετηθεί από την ΕΕ το τελευταίο εξάμηνο.

Πέραν αυτών, ο κος Κουμουτσάκος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία που προκαλούν στην Ελλάδα οι ενέργειες της Τουρκίας. Ενέργειες που κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, στρέφονται κατά κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας και συντηρώντας κλίμα έντασης στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μετά τη συνάντηση, ο κος Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ κάνει εξαιρετικό έργο που τυγχάνει  ευρείας Ευρωπαϊκής αναγνώρισης. Σε μια αποφασιστική στιγμή για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής, της Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας η συμβολή του Στρατηγού Κωσταράκου είναι πραγματικά ουσιαστική. Με την ευκαιρία της συνάντησής μας, θέλω να  κάνω ορισμένες επισημάνσεις.

Παρά τις προσπάθειες και την αντι-Ευρωπαϊκή ρητορεία ορισμένων, η Ευρώπη κάνει βήματα μπροστά και στους κρίσιμους τομείς της Εξωτερικής Πολιτικής, της Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Σε εποχή αυξανόμενης διεθνούς αβεβαιότητας και πολλαπλών απειλών και προκλήσεων, η εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής συνεργασίας σε όλους τους τομείς είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει τόσο τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα και προτεραιότητες, όσο και τη διεθνή σταθερότητα, ασφάλεια και ειρήνη.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και για την ευπαθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του Αιγαίου. Οι εκεί συνεχιζόμενες  πρακτικές έντασης εκ μέρους της Τουρκίας υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να σταματήσουν.»