Αναγκαία η ενιαία φωνή της Ε.Ε. στο διεθνές περιβάλλον

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στην εφημερίδα "Εξπρές" και στην Μ.Κουρμπέλα

-Είναι η ύπατη εκπρόσωπος Άστον η ισχυρότερη Ευρωπαία αξιωματούχος;

Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκατέστησε επιτέλους το "τηλέφωνο επικοινωνίας" που ζητούσε ο Χένρι Κίσινγκερ στη δεκαετία του '70. Τώρα όμως θα πρέπει και να το "σηκώνει". Να "απαντάει" με ταχύτητα, κύρος και αποτελεσματικότητα.

Σε αυτή την πρόκληση καλείται να ανταποκριθεί η κ. Άστον. Ως ύπατη εκπρόσωπος και ταυτόχρονα ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκεντρώνει πολλές αρμοδιότητες. Έχει κομβικό ρόλο. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνεργασία και τον συντονισμό με την Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κ. Άστον θα πρέπει να δικαιώσει πολλές προσδοκίες. Αυτό είναι δύναμη και αδυναμία ταυτόχρονα. Εάν δεν ανταποκριθεί,η απογοήτευση θα αντικαταστήσει την ελπίδα. Θα τα καταφέρει όλα αυτά η βαρόνη Άστον; Ως ένθερμος Ευρωπαίος το ελπίζω ειλικρινά. Μακάρι να μη διαψευστώ...

-Πιστεύετε πως με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) που θα διευθύνει, θα υπηρετούνται καλύτερα απ' ότι έως τώρα τα συμφέροντα της Ε.Ε. ανά τον κόσμο αλλά και τα συμφέροντα κάθε κράτους-μέλους;

Ισχυρότερη Ένωση σημαίνει και ισχυρότερα κράτη-μέλη. Προτεραιότητα λοιπόν της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης πρέπει να είναι η διασφάλιση της ενότητας και η συνέχεια της διεθνούς παρουσίας της Ένωσης. Όσο πιο δυνατή και ενιαία είναι η φωνή της Ευρώπης στο ρευστό διεθνές περιβάλλον, τόσο αποτελεσματικότερη είναι και η προστασία των συμφερόντων της και κατ' επέκταση των κρατών-μελών.

-Θα υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ ΕΥΕΔ και κρατών-μελών, μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ε.Ε. σε 113 χώρες και των πρεσβειών των κρατών-μελών;

Ο αποτελεσματικός συντονισμός είναι δύσκολο εγχείρημα, είναι το μεγάλο στοίχημα. Αν δεν κερδηθεί, φοβάμαι ότι η προσπάθεια θα αποτύχει. Και αυτό κανείς δεν θα πρέπει να το θέλει.

Γι' αυτό πιστεύω ότι το όποιο πρόβλημα συνεργασίας τελικά θα ξεπεραστεί. Σε αυτό βοηθάει άλλωστε το ότι η νέα υπηρεσία θα στελεχωθεί και με διπλωμάτες των κρατών-μελών.