Αυστηρές κυρώσεις ζητούν Ευρωβουλευτές της ΝΔ για τις δολοφονίες πολιτών από το καθεστώς Άσαντ

Την ταχύτερη αντίδραση και την άμεση λήψη μέτρων της ΕΕ στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία ζήτησαν με τις παρεμβάσεις τους η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου και οι ευρωβουλευτές κκ. Κουμουτσάκος και Παπανικολάου, στη διάρκεια της κοινής συζήτησης για την κατάσταση στον Αραβικό κόσμο, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Συγκεκριμένα η κα. Γιαννάκου τόνισε χαρακτηριστικά ότι: "η Ευρώπη για πολλά χρόνια έκλεινε το μάτι στα καθεστώτα της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, υποστηρίζοντας ότι η ευρωπαϊκού τύπου δημοκρατία δεν είναι για τις χώρες αυτές. Σήμερα, η κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας που αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική επανάσταση για τους φτωχούς και καταπιεσμένους δημιουργεί τις προϋποθέσεις οι λαοί αυτοί να ζητούν πραγματική δημοκρατία και δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από την Ύπατη Εκπρόσωπο κα. Κάθριν Άστον εκτός από τις ανακοινώσεις και την ανθρωπιστική βοήθεια να προβεί η ΕΕ πρώτον, στην κήρυξη όλης της ηγετικής νομενκλατούρας της Συρίας, ως προσώπων ανεπιθύμητων στην ΕΕ και, ταυτόχρονα, να αποσυρθούν οι πρέσβεις της ΕΕ από τη Συρία και τη Λιβύη. Αναμένοντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ που καθυστερεί αδικαιολόγητα, απαιτείται η λήψη και άλλων μέτρων από την ΕΕ που θα στείλει το μήνυμα της στήριξης των δημοκρατικών εξελίξεων".
 
Για αναπάντητα διλήμματα και πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών από την ΕΕ, έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής κ. Κουμουτσάκος. Συγκεκριμένα ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρώτησε την κα. Άστον για τον τρόπο που θα μπορούσε να στηριχθεί η απαίτηση λαών του αραβικού κόσμου για ελευθερία και δημοκρατία χωρίς να διαταραχθεί -επικίνδυνα για τη διεθνή ασφάλεια- η σταθερότητα μιας εξαιρετικά ευαίσθητης και στρατηγικής σημασίας περιοχή του κόσμου. Το δεύτερο δίλημμα είναι πώς θα γίνει εφικτή η αποφυγή μιας πολιτικής δύο μέτρων και δύο σταθμών στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της "αραβικής άνοιξης". 
 
Ο κ. Κουμουτσάκος παρουσίασε την κατάσταση  στον αραβικό κόσμο ως μια εξίσωση χωρίς ούτε ένα σταθερό σημείο, αλλά  μόνο με αγνώστους χ. Ζήτησε την ταχύτερη αντίδραση, τον αποτελεσματικότερο συντονισμό,  τον καλύτερο σχεδιασμό δράσης και μια ενιαία ευρωπαϊκή φωνή από την ΕΕ.
 
Την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης στη Συρία έθεσε με την παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής κ. Παπανικολάου. Η Συρία ήταν στο πολύ κοντινό παρελθόν η χώρα που κρατούσε ανοιχτά τα σύνορά της και φιλοξενούσε χιλιάδες Ιρακινούς και Παλαιστίνιους πρόσφυγες υπό δυσμενείς συνθήκες. " Από τότε διείδαμε τον κίνδυνο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να επιχειρήσουν με την βοήθεια κυκλωμάτων διακινητών, που δρουν ανεξέλεγκτα στη γειτονική Τουρκία, να φτάσουν στην Ευρώπη", συνέχισε. Τώρα ο κίνδυνος αυτός είναι περισσότερο από ορατός, καθώς η πολιτική αναταραχή οδηγεί στο δρόμο της προσφυγιάς και τους ίδιους τους Σύριους. Επομένως "είναι αναγκαίο η ΕΕ να δράσει ταχύτατα και να λάβει μέτρα και πρωτοβουλίες αντίστοιχες με εκείνες που λαμβάνει στη Βόρειο Αφρική προκειμένου να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συνεργασιών με την Τουρκία και τις χώρες τις περιοχής για να συγκρατήσει τυχόν νέο κύμα προσφύγων προς την ΕΕ", εκτίμησε ο κ. Παπανικολάου.
 
Οι τρεις Έλληνες ευρωβουλευτές, μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:
 
"Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της επικίνδυνα ρευστής κατάστασης στον αραβικό κόσμο αποτελεί τη λυδία λίθο στην οποία θα δοκιμαστεί και θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. Ένα είναι βέβαιο. Ότι ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα προστασίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή μια πολιτική με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Άλλη ευαισθησία και πολιτική για τη Λιβύη, ή την Αίγυπτο και την Τυνησία και άλλη για τη Συρία, όπου το καθεστώς Άσαντ δολοφονεί συστηματικά πολίτες. 
 
Δεν δικαιολογούνται βραδυφλεγείς και υποτονικές αντιδράσεις απέναντι σε αυτή τη θηριωδία. 
 
Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα πρέπει, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, να κινηθεί δραστήρια και με συνέπεια στις αρχές της, ώστε η υπόθεση των δολοφονιών πολιτών από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος Άσαντ να φτάσει το ταχύτερο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο".
 
Δείτε την παρέμβαση του Γ. Κουμουτσάκου εδώ