Επίτροπος Füle: "Οι απειλές εναντίον κράτους-μέλους συνιστούν ανεύθυνη πολιτική που πρέπει να καταδικάζεται"

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ένταση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας ήταν το θέμα συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου, κας Ashton και του αρμοδίου Επιτρόπου για τη διεύρυνση, κ. Füle. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου. Είναι η πρώτη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2004 με θέμα τη στάση της Τουρκίας κατά της Κύπρου.  
 
Ο Επίτροπος Füle ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "Δεν έχω πρόβλημα με μια ξεκάθαρη εξωτερική πολιτική -εφόσον αυτή είναι υπεύθυνη. Όμως έχω πρόβλημα με την ανεύθυνη πολιτική. Οι απειλές εναντίον κράτους μέλους συνιστούν ανεύθυνη πολιτική που πρέπει να καταδικάζεται. Έτσι, αυτή η πολιτική καταδικάζεται και θα καταδικάζεται." Επεσήμανε ότι η ΕΕ στέκεται δίπλα σε ένα κράτος μέλος όταν αμφισβητούνται κυριαρχικά του δικαιώματα προσθέτοντας ότι "το θέμα των απειλών δεν είναι διμερές, είναι ευρωπαϊκό" και ότι "η διαδικασία ένταξης είναι απογοητευτική". 
 
Ο κ. Κουμουτσάκος, μιλώντας εκ μέρους του ΕΛΚ, σημείωσε ότι η χρήση απειλών, στρατιωτικών συμπεριλαμβανομένων, είναι διαχρονικό συστατικό στοιχείο της εξωτερικής της πολιτικής της Τουρκίας. "Αυτό επιβεβαιώνει η κλιμάκωση των αντιδράσεων και απειλών της Άγκυρας κατά της άσκησης του νόμιμου και κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, όπως προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι λογικό ούτε δίκαιο να "πληρώσει" την παράνομη κατοχή τμήματος του εδάφους της με αναστολή άσκησης των δικαιωμάτων της".
 
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Τουρκία επιδιώκει μια "ελεγχόμενη ένταση" στην περιοχή προκειμένου, μεταξύ άλλων, να κατοχυρώσει τον ρόλο περιφερειακής δύναμης-τοποτηρητή που σταθερά διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο. "Όμως η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ελεγχόμενης και ανεξέλεγκτης έντασης είναι εξαιρετικά λεπτή", τόνισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
 
Είναι πρωτίστως ζήτημα αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας για την Ένωση να στείλει ισχυρό μήνυμα καταδίκης και αποτροπής των τουρκικών απειλών και αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία.   
 
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών καταδίκασε τη στάση της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Χαρακτηριστικά, η Ολλανδή ευρωβουλευτής και συντάκτης των εκθέσεων για την πρόοδο της Τουρκίας, κα Oomen-Ruijten, ανέφερε ότι η Κύπρος δρα εντός των νόμιμων δικαιωμάτων της και πως η ΕΕ πρέπει να απευθύνει άμεση έκκληση στην Τουρκία να σταματήσει τις απειλές.
 
Δείτε την παρέμβαση εδώ και τη δευτερολογία εδώ