Αναγκαία η δημιουργία Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών για αρωγή στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

"Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών είναι κοινή πρόκληση που απαιτεί κοινές δράσεις"

Την ανάγκη συγκρότησης Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών, ικανού να συμβάλλει στην αντιμετώπιση επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές εντός και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, έθεσε ο ευρωβουλευτής ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο:

"Πρόβλεψη για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών υπάρχει στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά καμία πρωτοβουλία ή δράση δεν έχει ανακοινωθεί είτε από το Συμβούλιο είτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
 
Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών είναι κοινή πρόκληση που απαιτεί κοινές δράσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορεί να απαντά έγκαιρα και αποτελεσματικά σε τέτοιες καταστάσεις.
 
Οφείλει λοιπόν ν' αξιοποιήσει καλύτερα όλες τις δυνατότητες που έχει, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης των Ευρωπαίων πολιτών", ανέφερε στην παρέμβασή του ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.
 
"Έχει έρθει η ώρα για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών. Η συμβολή του στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών θα ενισχύσει το ρόλο και την εικόνα της Ευρώπης και θα κερδίσει «το μυαλό και την καρδιά» όχι μόνο των Ευρωπαίων αλλά και των πολιτών όλου του κόσμου.
 
Το 2011 είναι Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει, λοιπόν, χρέος να δραστηριοποιηθεί άμεσα".
 
Δείτε την παρέμβαση  εδώ