Ομιλία ευρωβουλευτή ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου στη Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ

Μιλώντας στη Συνεδρίαση της Κοινοβυλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο ευρωβουλευτής ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε μεταξύ άλλων ότι "Δικό μας καθήκον είναι η συνεχής παραγωγή πολιτικής με το «Π» κεφαλαίο. Πολιτική για το καλό της χώρας και των Ελλήνων, με επεξεργασμένες προτάσεις, με μετριοπαθή λόγο και αποφασιστική δράση. Με ψυχραιμία, σοβαρότητα και διορατικότητα. Για όλα τα ζητήματα. Της παραδοσιακής αλλά και της σύγχρονης πολιτικής ατζέντας. Από τον κοινωνικό αποκλεισμό στις νέες τεχνολογίες, από τα κοινωνικά δίκτυα στην καινοτομία και το περιβάλλον".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

"Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 
Ζήτησα το λόγο γιατί πιστεύω ότι οι Ευρωβουλευτές, ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία, θα πρέπει και οφείλουν να έχουν ενεργό συμμετοχή στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στη δράση του κόμματος γενικότερα.
 
Κύριε Πρόεδρε,
 
Η Νέα Δημοκρατία μόλις, πριν περίπου από ένα χρόνο, πέρασε από δύο επώδυνες δοκιμασίες: Τις εκλογές του 2009 στις οποίες υπέστη δεινή ήττα. Θυμίζω ότι σ’ εκείνη την εξαιρετικά δύσκολη μάχη, δεν διστάσαμε, με τρόπο πρωτόγνωρο για τα πολιτικά ειωθότα της χώρας, να μιλήσουμε τη γλώσσα της σκληρής αλήθειας χωρίς ωραιοποιήσεις. Με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον. 
 
Κάτι που δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του, που με το διαβόητο πλέον «λεφτά υπάρχουν», συνειδητά παραπλάνησε τον ελληνικό λαό. Σήμερα όλοι ξέρουν ποιός είπε αλήθεια και ποιός ψέματα. Η Κυβέρνηση πληρώνει βέβαια εκείνο το ψέμα. Το «λεφτά υπάρχουν» και - μεταξύ πολλών άλλων - «ο Τιτανικός» και η απρέπεια της «διεφθαρμένης Ελλάδας», τους στοιχειώνουν και θα τους στοιχειώνουν συνεχώς. Μέχρι την τελευταία μέρα της παραμονής τους στην εξουσία. Όμως το τί πληρώνει το ΠΑΣΟΚ είναι τελείως αδιάφορο. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι εκείνην την πολιτική παραπλάνηση και κατόπιν την πολιτική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης, πληρώνουν πανάκριβα οι πολίτες και η χώρα. Η κυβερνητική ανικανότητα έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε πολύχρονη διεθνή «επιτροπεία». Για την οποία, μάλιστα, τολμούν χωρίς αιδώ να δηλώνουν με θράσος «ευτυχείς».
 
Η δεύτερη δοκιμασία  για το κόμμα μας ήταν ότι, αμέσως μετά την ήττα του 2009, ανεβήκαμε τον ανήφορο της πρωτόγνωρης για τη Νέα Δημοκρατία μακράς, δημοκρατικής αλλά και –αναπόφευκτα - συχνά συγκρουσιακής πορείας για την εκλογή νέου Προέδρου. 
 
Τις μεγάλες αυτές δοκιμασίες τις έχουμε ήδη αφήσει πίσω και έχουμε μία μόνον επιλογή. Να κοιτάξουμε μπροστά. Μόνον μπροστά. Ούτε πίσω, ούτε δίπλα.
 
Η πανηγυρική και πέραν κάθε αμφισβήτησης εκλογή σας, κύριε Πρόεδρε, από 800.000 Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, σηματοδότησε, σε αντίξοες συνθήκες, την εκκίνηση μιας εξαιρετικά απαιτητικής προσπάθειας. Προσπάθειας για ταχεία ανάταξη, ανανέωση και ανάπτυξη του κόμματος και της παράταξης. Για να ξανακερδίσουμε το μυαλό και την καρδιά της πλειοψηφίας των πολιτών. Σε αυτήν την προσπάθεια, κύριε Πρόεδρε, είμαστε όλοι στο πλευρό σας.
 
Γι' αυτό, εκείνοι που δήλωναν στρατιώτες αλλά στην πρώτη τουφεκιά εγκατέλειψαν, δεν πρέπει να μας απασχολούν. Δεν πρέπει να μας απασχολούν εκείνοι οι λίγοι που επιλέγουν τη φυγή. Άλλωστε όλοι, εντός και εκτός αιθούσης, αντιλαμβάνονται τί συμβαίνει και γιατί συμβαίνει.
 
Δικό μας καθήκον είναι η συνεχής παραγωγή πολιτικής με το «Π» κεφαλαίο. 
 
Πολιτική για το καλό της χώρας και των Ελλήνων, με επεξεργασμένες προτάσεις, με μετριοπαθή λόγο και αποφασιστική δράση. Με ψυχραιμία, σοβαρότητα και διορατικότητα. Για όλα τα ζητήματα. Της παραδοσιακής αλλά και της σύγχρονης πολιτικής ατζέντας. Από τον κοινωνικό αποκλεισμό στις νέες τεχνολογίες, από τα κοινωνικά δίκτυα στην καινοτομία και το περιβάλλον.
 
Η οικονομία είναι βέβαια η πρώτη και κύρια προτεραιότητά μας καθώς, η κυβέρνηση  - εγκλωβισμένη στους επαχθέστατους όρους μιας λεόντειας δανειακής σύμβασης που δεν μπόρεσε, δεν θέλησε ή δεν γνώριζε να διαπραγματευτεί - επιβεβαιώνει κάθε μέρα ότι δεν ξέρει τί πραγματικά θέλει, τί πραγματικά πιστεύει, πού πάει και πώς πάει. Η κυβέρνηση, χωρίς οποιοδήποτε συντονισμό, παραπαίει. Στην καλύτερη περίπτωση απλώς βαδίζει σε έναν προεπιλεγμένο από άλλους δρόμο. Σίγουρα όμως δεν πορεύεται.
 
Πέραν όμως της οικονομίας τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά στην παιδεία, στην υγεία, στην εξωτερική πολιτική.
 
Ειδικά στην εξωτερική πολιτική, όλα δείχνουν ότι κυοφορούνται σοβαρές εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Αλλά ουδείς γνωρίζει τί συζητείται. Ποιές ακριβώς δεσμεύσεις λαμβάνονται πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες για θέματα που αφορούν στον σκληρό πυρήνα της υπόστασης ενός κράτους δηλαδή την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή ακόμα και την εδαφική του ακεραιότητα, βλέπε «γκρίζες ζώνες». 
 
Μετά λόγου γνώσεως, εκτιμώ ότι ο Ιούνιος θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος μήνας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το Υπουργείο των Εξωτερικών αιφνιδιαστικά πρότεινε σύγκληση Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας για τον προσεχή Ιούνιο. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα και πλήρως τα κόμματα και τον ελληνικό λαό για το «πού το πάει» στο Αιγαίο και στο Καστελόριζο.
«Μνημόνιο» στην εξωτερική πολιτική της χώρας δεν νοείται. 
 
Η διακομματική συνεννόηση που όψιμα και κάτω από την πίεση των αδιεξόδων της, θυμήθηκε η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να αφορά και στην εξωτερική πολιτική.
 
Πολιτική πρέπει να παράγουμε και για τα μεγάλα ζητήματα της Ευρώπης που περνά δύσκολες ώρες. Να μιλήσουμε, εμείς το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα της χώρας,  για το πώς βλέπουμε το παρόν και το μέλλον της. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας.
 
Μια μόνον λέξη γι’ αυτό.
 
Προσοχή να μην στραφεί η κοινωνία, υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης και του μεταναστευτικού προβλήματος, στον αντιευρωπαϊσμό και σε μια ξενοφοβία που φλερτάρει με το ρατσισμό. Τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα ακούστηκαν στο δήμο της Αθήνας.
 
Διαρκής παραγωγή πολιτικής λοιπόν. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα κενό. Διότι η πολιτική όπως και η ζωή δεν ανέχονται τα κενά.
 
Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε πρώτος για την ανάγκη μιας νέας μεταπολίτευσης. Οφείλουμε τώρα να της δώσουμε περιεχόμενο. Να ζητήσουμε τάχιστα εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία σε ελάχιστο χρόνο, σε χρόνο ρεκόρ, έχει κερδίσει το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους και έχει αναπτύξει νικηφόρα δυναμική.
 
Μην επιτρέψουμε σε κανέναν και σε τίποτα να την ανακόψει.
 
Σας ευχαριστώ".