Συζήτηση «Tweet-άροντας Πολιτική» με αφορμή το βιβλίο του Γιώργου Κουμουτσάκου

Εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Tweet-άροντας Πολιτική» του Βουλευτή Β’ Αθηνών και Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Ιουνίου, με μεγάλη συμμετοχή κοινού.

Το παρών στη εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές της ΝΔ Νίκος Δένδιας, Γιάννης Ανδριανός και Γιώργος Στύλιος, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης, ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι.

Κατά τη συζήτηση ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, επεσήμανε τις ενστάσεις του για τη χρήση του Τwitter σχολιάζοντας ότι συχνά μοιάζει με ενυδρείο πιράνχας. «Ο Γιώργος, όμως, παίρνει αυτό το εφήμερο που λέγεται tweet και το κάνει βιβλίο. Οι 140 χαρακτήρες όμως περιλαμβάνουν το ζουμί της σκέψης. Αυτό που γίνεται σήμερα με το Τwitter μου φαίνεται βεβαίως καταπιεστικό ειδικά για φλύαρους σαν εμένα».

Ο διευθυντής ερευνών της «διαΝΕΟσις» Κυριάκος Πιερρακάκης επισήμανε ότι στη σημερινή πολιτική ζωή δεν λείπουν οι 140 χαρακτήρες αλλά οι επόμενοι, το ουσιαστικό περιεχόμενου του πολιτικού. Το ζητούμενο είναι  ένα νέο πολιτικό αφήγημα αληθινό, απέναντι στα fake news. Χαρακτήρισε άκρως ενδιαφέρουσα την ιδέα του Γιώργου Κουμουτσάκου και αφορμή για συζήτηση ως προς τον ρόλο και τη λειτουργία των social media.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας ξεκίνησε την παρέμβασή του λέγοντας ότι  στη χώρα μας τα fake news και τα trolls έχουν χάσει την ουσία τους καθώς έχουν γίνει καθεστώς. Σήμερα επιχειρείται πολύ συχνά δολοφονία χαρακτήρα ειδικά στο Twitter όπου οι τοποθετήσεις γίνονται πολλές φορές κόντρα στη λογική και τα επιχειρήματα. Ανέφερε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για αυτορρύθμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία .

Η σύμβουλος επικοινωνίας, Αρετή Γεωργιλή ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο Γιώργος Κουμουτσάκος με αυτό το βιβλίο προσπαθεί να φέρει τον πολιτικό πολιτισμό πέραν της πολιτικής και στα socıal medıa. Έχει αποδείξει ότι στους 140 χαρακτήρες μπορεί να χωρέσει πολιτική ουσία και όχι μόνο ατάκες». Χαρακτήρισε το Τwıtter μέσο δημοκρατικό που δημιουργεί την πολιτική ατζέντα και είναι μικρογραφία της κοινωνίας, αντανακλώντας τάσεις και απόψεις.

Ο εκδότης Ανδρέας Σιδέρης σχολίασε ότι το βιβλίο αναδεικνύει την αξία του πολιτικού λόγου στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη διαφορά του εξυπανακίστικου από το έξυπνο σχόλιο.

Ο Βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι η σχέση των social media και της πολιτικής είναι μια καινούργια σχέση που εξελίσσεται δυναμικά.

Η «μικρο-έκδοση» Tweetαροντας Πολιτική συνομιλεί με τον νέο διαδικτυακό κόσμο. Μεταπλάθει, για λίγο, τον ψηφιακό σε έντυπο.

Στόχος του βιβλίου είναι να αποτελέσει αφορμή προβληματισμού και δημόσιας συζήτησης. 

Όσοι tweet-άρουμε πολιτική έχουμε έρθει αντιμέτωποι με επιβραβεύσεις και επιτιμήσεις. Αντιμέτωποι με τα λάθη, τον παρορμητισμό και τη βιασύνη μας.

Tο συμπυκνωμένο της έκφρασης κάνει το Twitter «όπλο εκρηκτικό», που μπορεί να σπείρει και να διασπείρει.

Χρειάζεται μια νέα ηθική αντίληψη πολιτικού διάλογου στα social media, ειδικά στην εποχή που τα fake news εξελίσσονται σε μάστιγα για τη Δημοκρατία.  

Και κατέληξε λέγοντας «Είμαστε ο λόγος μας. Καθ’ υπερβολήν ίσως, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε και τα tweets μας».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ