Ανησυχία της Κομισιόν ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται η μεταναστευτική πίεση προς τον Ευρωπαϊκό Νότο

"Η Επιτροπή είναι ενήμερη και ανησυχεί σχετικά με τον σημαντικό αριθμό προσφύγων που φθάνουν μέσω της Μεσογείου στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστεί να αυξάνει ο αριθμός αυτός", απάντησε μεταξύ άλλων η αρμόδια για Εσωτερικά Θέματα Επίτροπος, Cecilia Malmström, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου. 
 
Η ερώτηση κατατέθηκε από κοινού με ευρωβουλευτές των κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Νότου που αντιμετωπίζουν τη μεγάλη πρόκληση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, νόμιμων και παράνομων, κ.κ. Ιωάννη Κασουλίδη (Κύπρος), Mario Mauro (Ιταλία), Ignacio Salafranca (Ισπανία), Simon Busutil (Μάλτα) και Arnaud Danjean (Γαλλία). 
 
Η Επίτροπος Malmström, στην απάντησή της, αναφέρεται σε 4 πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ε. Επιτροπή για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης στην ΕΕ ως συνέπεια των πρόσφατων δραματικών εξελίξεων σε διάφορες χώρες της Βορείου Αφρικής:
 
•Δεσμεύτηκε να χορηγήσει 25 εκατομμύρια ευρώ κατ’εξαίρεση στα κράτη μέλη τα οποία αντιμετωπίζουν τις πλέον κρίσιμες καταστάσεις, ως κονδύλια άμεσης ανάγκης. Το ποσό αυτό διατίθεται επιπλέον των κονδυλίων που έχουν ήδη δοθεί στα κράτη που βρίσκονται στο προπύργιο των μαζικών αφίξεων μεταναστών και προσφύγων, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφών και του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων. 
 
•Δρομολόγησε επιχείρηση, με τη συμμετοχή του FRONTEX, για να ενισχύσει την περιπολία των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων στα νοτιότερα κράτη μέλη της ΕΕ και την εξέταση των συλλαμβανόμενων μεταναστών, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανοί αιτούντες άσυλο. Επιπλέον, η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα παροχής πόρων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο, εφόσον ζητηθεί σχετική βοήθεια από τα εν λόγω κράτη μέλη. Παράλληλα, σημειώνεται ότι αποστολή της EUROPOL βρίσκεται ήδη στη Λαμπεντούζα.  
 
•Χορήγησε διαρθρωτική στήριξη στις αρχές της Τυνησίας για την ενίσχυση της ικανότητάς τους προς επιτήρηση των συνόρων και διαχείριση των αμφίδρομων μεταναστευτικών ροών. Η Τυνησία θα είναι η πρώτη χώρα στη Βόρειο Αφρική στην οποία η ΕΕ θα συμμετάσχει ενεργά στην ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων, της μετανάστευσης, του ασύλου και της κινητικότητας, ενώ η Επιτροπή προτίθεται να προωθήσει αυτή την προσέγγιση και με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες στην περιοχή της Μεσογείου. Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, που βρίσκεται σε στάδιο αναθεώρησης, θα περιλαμβάνει πιθανούς τομείς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της μετανάστευσης και κινητικότητας.
 
•Δρομολόγησε, με συγκεκριμένες αποφάσεις, ανθρωπιστική βοήθεια σε χιλιάδες πρόσφυγες από τη Λιβύη που έχουν φθάσει στο έδαφος γειτονικών χωρών. 
 
Πέραν αυτών, επισημαίνεται ιδιαίτερα η απάντηση της κας Malmström για τον Κανονισμό του Δουβλίνο ΙΙ. 
 
Η αρμόδια Επίτροπος τονίζει ότι είναι αναγκαίο να αξιολογείται τακτικά η εφαρμογή του και, μόλις καθιερωθεί η δεύτερη φάση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος για το άσυλο, να αξιολογηθούν οι αρχές επί των οποίων βασίζεται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει από το 2008 πρόταση αναθεώρησης του Κανονισμού τόσο για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος, όσο και για να εξασφαλιστεί η σφαιρική αντιμετώπιση των αιτούντων διεθνούς προστασίας. 
 
Με δεδομένο ότι το μεταναστευτικό εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα ασφάλειας, όπως αυτή καθορίζεται στο κείμενο της Στρατηγικής Ασφάλειας της ΕΕ, του 2008, και σε συνέχεια της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Η Μεσόγειος "κάθεται" σε μια μεταναστευτική "ωρολογιακή βόμβα". Η απάντηση της Επιτρόπου Malmström το επιβεβαιώνει. Η "ωρολογιακή αυτή βόμβα" μπορεί να "απενεργοποιηθεί" μόνον με το τρίπτυχο: Σταθερότητα-Εκδημοκρατισμός-Οικονομική προοπτική.
 
Η πρόταση της ΝΔ για τη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής είναι περισσότερο επιτακτική και επίκαιρη από ποτέ. Οι κοινές προκλήσεις απαιτούν αλληλεγγύη και κοινές απαντήσεις. Η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή».