Αναγκαία η ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης καθώς και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης

Το κρίσιμο ζήτημα της ρύθμισης της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης με αφορμή την αδικαιολόγητη απόφαση του οίκου Moody's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με τρεις μονάδες, έθεσε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Aναφερόμενος στα επικείμενα κρίσιμα για την Ευρωζώνη και συνολικά για την Ευρώπη Ευρωπαϊκά Συμβούλια του Μαρτίου, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι "τυχόν αποτυχία τους θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αγορές θα μετατρέψουν την αποτυχία σε πανωλεθρία. Αυτό οφείλουμε να το προλάβουμε. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση"

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης στην Ολομέλεια:

"Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, πριν από λίγες ώρες ο οίκος αξιολόγησης Moody's, υποβάθμισε για μια ακόμα φορά την οικονομία της Ελλάδας. Προέρχομαι από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και πρέπει να σας πω ότι κάνουμε αυστηρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται στην οικονομία.

Αλλά αυτή η απόφαση του οίκου Moody's είναι απολύτως αδικαιολόγητη. Γίνεται μόλις μια ημέρα πριν από τη δημοπρασία των εξαμηνιαίων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου - πολύ κρίσιμη για την Ελλάδα - και λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 11 και στις 25 Μαρτίου όπου αναμένεται να ληφθούν πολύ σοβαρές αποφάσεις.

Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μόνον η Ελλάδα που υποφέρει από αυθαιρεσίες των οίκων αξιολόγησης. Είναι αναγκαία η ρύθμιση της λειτουργίας τους. Δύο λόγια μόνον για τα Συμβούλια του Μαρτίου. Είναι πολύ κρίσιμος αυτός ο μήνας για την Ευρωζώνη και συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τυχόν αποτυχία τους θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ένωση. Οι αγορές θα μετατρέψουν την αποτυχία σε πανωλεθρία. Αυτό οφείλουμε να το προλάβουμε. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση."

Δείτε την παρέμβαση εδώ