Γ.Κουμουτσάκος στο ΕΛΚ: Δίκαιο, αυστηρό αλλά όχι τιμωρητικό Brexit

O Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος συμμετέχει σήμερα στην 25η Σύνοδο Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες. Κεντρικό θέμα συζήτησης είναι η διαμόρφωση των θέσεων του ΕΛΚ για το μέλλον της Ευρώπης, με έμφαση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Κουμουτσάκος, ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στην Task Force του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το Brexit έχει σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους. Το πρωί συναντήθηκε με τον κύριο Διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit κ. Μισέλ Μπαρνιέ.  

Κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε:

«Θα πρέπει να είμαστε αυστηροί αλλά και δίκαιοι και πάντως όχι τιμωρητικοί προς τους Βρετανούς προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον της σχέσης μας με τη Μεγάλη Βρετανία,  πρώην εταίρο αλλά και διαχρονικά σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ.

Οφείλουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις για τους όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ασφαλώς και για εκείνους που ζουν εντός της Μεγάλης Βρετανίας.

Είναι προς το συμφέρον όλων μετά το BREXIT να διαμορφωθεί, μια ξεκάθαρη λειτουργική σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία που δεν θα την αποξενώνει από την Ευρώπη.

Η διαπραγμάτευση για το BREXIT δεν μπορεί να μονοπωλήσει για δύο ολόκληρα χρόνια την ευρωπαϊκή πολιτική. 
Υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα - οικονομία, ασφάλεια, μετανάστευση, εξωτερική πολιτική και άμυνα - που ζητούν απαντήσεις.

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το BREXIT συμπίπτει και με το χρόνο διεξαγωγής των Ευρωεκλογών του 2019. Γι’ αυτό, η ΕΕ θα πρέπει ταυτόχρονα να διαμορφώσει ένα ρεαλιστικό όραμα, με συγκεκριμένες πολιτικές, που θα στηρίξουν τους πολίτες και θα δημιουργήσουν ξανά ένα ρεύμα επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Μόνον έτσι θα αποτρέψουμε την πιθανότητα ανάκαμψης των αντιευρωπαϊκών και λαϊκιστικών δυνάμεων».