Κοινή μας υποχρέωση η προστασία των κοινών ενεργειακών συμφερόντων

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος συμμετείχε σήμερα στο συνέδριο του Wilfried Martens Centre for European Studies (think tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) για την ασφάλεια στην Ευρώπη.


Στην ομιλία του, ο κ. Κουμουτσάκος αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας, εξέφρασε την ανησυχία του για την επικίνδυνα παραβατική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. 
Τόνισε ότι η Τουρκία εξελίσσεται σε εμπόδιο, ακόμα και απειλή, για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, λέγοντας ότι η Άγκυρα με τη συμπεριφορά της γίνεται απρόβλεπτος γείτονας για την Ευρώπη και αβέβαιος σύμμαχος για το ΝΑΤΟ. 
Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε την ανάγκη κοινής, αυστηρής και αποτελεσματικής στάσης της ΕΕ. Διαπίστωσε ότι το γεωπολιτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής γίνεται ασταθές, απρόβλεπτο και γεμάτο προκλήσεις. Γι αυτό και έχει σημασία η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας. Αυτό δεν σημαίνει, διευκρίνισε, απομάκρυνση από το ΝΑΤΟ, αλλά μια πιο ισχυρή Ευρώπη  σε συνεργασία και συμπληρωματικότητα με την Ατλαντική Συμμαχία.


Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι κοινή άμυνα δεν είναι μόνο η επιχειρησιακή επάρκεια, η αμυντική ικανότητα, τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα. Όλα αυτά πρέπει να υπηρετούν ένα κοινό ευρωπαϊκό δόγμα ασφαλείας και να στηρίζονται στην αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων. Το αποκάλεσε “δόγμα CCS” (Capabilities, Concept, Solidarity).  


Έφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τελευταία γεγονότα τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, καταλήγοντας ότι είναι κοινή μας υποχρέωση  η προστασία των κοινών ενεργειακών μας συμφερόντων.