Συνάντηση με τους Πρέσβεις της Ομάδας Βίσεγκραντ, της Αυστρίας και της Σλοβενίας

Συνάντηση εργασίας με τους Πρέσβεις της Ομάδας Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία), της  Αυστρίας και της Σλοβενίας, είχε σήμερα ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτρσάκος.

Η πρωτοβουλία της συνάντησης προήλθε από την Πρέσβη της Πολωνίας κα. Anna Barbazak, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, με έμφαση στα Βαλκάνια.  

Ο κ. Κουμουτσάκος ενημέρωσε για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας ως προς τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού. Ειδικά στο θέμα αυτό, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων σε όλες στις χώρες της Ένωσης.  Επίσης, αναφέρθηκε στην πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή, στις εξελίξεις στη χώρα, αλλά και την, δυστυχώς αρνητική, πορεία των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δήλωσή του κ. Κουμουτσάκος ανέφερε:

«Είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για μείζονα  ζητήματα της ευρύτερης περιοχής μας.

Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να παραμείνει ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής, ενθαρρύνοντας τον διάλογο και αποθαρρύνοντας τους εθνικισμούς.

Ειδικά για το θέμα του προσφυγικού υπογράμμισα την ανάγκη να διασφαλισθεί καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον οι -μη παραγωγικές- παρανοήσεις του παρελθόντος. Τόνισα ότι πρέπει να υπάρξει κατανόηση και στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα , εν μέσω μεγάλων δυσκολιών λόγω της οικονομικής κρίσης, για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Η Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με όλους τους εταίρους, ενισχύει ενεργά την ουσιαστική επικοινωνία και με τις χώρες του Βίσεγκραντ, καθώς επίσης με την Αυστρία και τη Σλοβενία. Οι χώρες αυτές έχουν σημαντικό ρόλο στην κεντρική Ευρώπη και ταυτόχρονα ασκούν δραστήρια πολιτική στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα υπάρξει συνέχεια των επαφών και αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον».