Προϋπόθεση η εγκατάλειψη των εθνικισμών στα δυτικά Βαλκάνια για την ένταξη τους στην ΕΕ

Ο Βουλευτής Β΄Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος συμμετείχε σήμερα στη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Αλβανίας που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων. 


Η συνάντηση είχε ως κύριο αντικείμενο το πρόγραμμα παροχής τεχνογνωσίας προς την Αλβανική Βουλή, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Ιταλίας. Σκοπός του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της οικονομικής αυτοτέλειας του αλβανικού κοινοβουλίου σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία.

Η συνάντηση διεξήχθη σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα. 

Από την πλευρά του, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε την βούληση της Ελλάδας να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, τόνισε ότι βασική - θεμελιώδης αρχή για την οικοδόμηση της ενωμένης Ευρώπης, είναι η εγκατάλειψη των εθνικισμών που αιματοκύλισαν την ήπειρό μας. Πέραν αυτού, όλες οι υποψήφιες χώρες έχουν ένα δύσκολο έργο συμμόρφωσης με το κοινοτικό κεκτημένο, ιδίως στους τομείς κράτους δικαίου, δημοκρατίας και σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας.