Συναντήσεις Γ.Κουμουτσάκου στις Βρυξέλλες

Ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος είχε σειρά συναντήσεων κατά την τριήμερη παραμονή του στις Βρυξέλλες.

Τη Δευτέρα, συμμετείχε στην 27η Σύνοδο Κορυφής των Εθνικών Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συνεδρίασε με θέμα τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και βέβαια για την προετοιμασία εν όψει των Ευρωεκλογών του 2019. Σε παρέμβασή του ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε τη σημασία επικείμενων Ευρωεκλογών για την πορεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών, ειδικά στο προσφυγικό, και την ενίσχυσή τους με μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Μόνο μια αποτελεσματική πολιτική, ανέφερε, θα είναι ανάχωμα στην πρόκληση του λαϊκισμού και των ακραίων φωνών που αμφισβητούν την αλληλεγγύη και δυστυχώς φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών είχε την Τρίτη συνάντηση με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην προσφυγική κρίση και άλλα τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα, όπως ο υπό κατάθεση νέος προϋπολογισμός.

Στη συνέχεια, είχε συνάντηση με τον κ. Stefano Grassi επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Eξωτερικής Πολιτικής & Ασφάλειας και Αντιπροέδρου της Επιτροπής κυρίας Federica Mogherini. Κατά τη συνάντηση υπήρξε ενημέρωση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, για την πορεία της διεύρυνσης και των ευρωτουρκικών σχέσεων, μετά την επανεκλογή Ερντογάν.  

Ο κ. Κουμουτσάκος επισκέφθηκε τη νέα έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου και είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της Συμμαχίας.

Κατά τις συζητήσεις του στις Βρυξέλλες ο κ. Κουμουτσάκος είχε την ευκαιρία να αναδείξει τη θέση και τα επιχειρήματα της ΝΔ για τη συμφωνία με τα Σκόπια και να αναφερθεί στη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στα επόμενα στάδια της διαδικασίας, όπως αυτή έχει ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης, επεσήμανε τα ανοικτά ζητήματα των ευρωτουρκικών σχέσεων και των εντάσεων που δημιουργεί η πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παρατεινόμενη κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών και στις συντονισμένες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την απελευθέρωσή τους.

Το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Κουμουτάκος ήταν κεντρικός ομιλητή στην εκδήλωση «Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και η πολιτική γειτονίας» που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Αναστασιάδης.

Στην ομιλία του ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά και τις δυνατότητες που έχει. Ανέφερε χαρακτηριστικά την ανάγκη γεωπολιτικής αυτογνωσίας αλλά και αυτοπεποίθησης της χώρας προκειμένου να μπορεί να καθορίσει ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους της εξωτερικής πολιτικής. Ανέδειξε την αξία των συμμαχιών και έφερε ως παράδειγμα την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ στη Σούδα με την πενταετή και όχι κατ’ έτος συμφωνία παραχώρησης, προκειμένου να υπάρξουν αμοιβαία οφέλη από τον καλύτερο και σε βάθος σχεδιασμό.

Την Τετάρτη, ο κ. Κουμουτσάκος, μαζί με τους κ.κ. Καλαφάτη και Αναστασιάδη είχε συναντήσεις με στελέχη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το σημαντικό θέμα της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού.