Από το σημερινό τέλμα παρακμής μπορούμε να κάνουμε άλματα προόδου με κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέντευξη στην εφημερίδα Βραδυνή και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα 

1.      Κύριε  Κουμουτσάκο  ας ξεκινήσουμε με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού  Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Κατόρθωσε η Ελλάδα να επιτύχει κάποια στρατηγικού χαρακτήρα ανταλλάγματα από αυτή πέρα από τη συμφωνία των f16;

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αποδείχθηκε «επίσκεψη χαμένης ευκαιρίας». Ζητούμενο ήταν να επιτευχθεί διεύρυνση, εμβάθυνση και εμπλουτισμός των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με σαφή οφέλη για τη χώρα. Απτά. Μετρήσιμα. Χειροπιαστά. Γι αυτό η ΝΔ στήριξε εγκαίρως και δημοσίως την προοπτική αυτή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  τοποθετήθηκε με αίσθημα εθνικής ευθύνης  και γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Τελικά όμως ο Πρωθυπουργός πέρασε κάτω από τον πήχη που ο ίδιος έβαλε στον εαυτό του.

 

 

2.      Ποιες διασφαλίσεις θεωρείτε ότι πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο στη οποία υπάρχει κρίση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Τουρκία, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική);

Η κυβέρνηση όφειλε να αξιοποιήσει το γεωπολιτικό πλεονέκτημα της χώρας. Ότι είναι ένα σημείο σταθερότητα σε μια ευρύτερη περιοχή αστάθειας. Ο Πρωθυπουργός το ανέφερε ως δεδομένο, αλλά δεν το αξιοποίησε στην πράξη. Οφείλω όμως να επισημάνω ότι αυτό για το οποίο επαίρεται σήμερα η κυβέρνηση είναι ένα κοπιώδες επίτευγμα άλλων που η ίδια απλά κληρονόμησε. Η σταθερότητα, πέραν της συγκυρίας, οφείλεται πρωτίστως στις μεγάλες στρατηγικές επιλογές εξωτερικής πολιτικής της χώρας, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα αρνητής, πάντα απέναντι. Στη θέση μας στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στις παραδοσιακές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Σε όσα δηλαδή μέχρι πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ λοιδορούσε και λιθοβολούσε.

Αυτός είναι κι ένας λόγος που εξηγεί γιατί η κυβέρνηση δεν μπόρεσε σήμερα να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της χώρας. Να διασφαλίσει  ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων με οφέλη για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα Τουρκία, Κυπριακό, Σκοπιανό.

 

 

3.      Πως αποτιμάτε την πρόσφατη επίσκεψη του έλληνα ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά στην Τουρκία;

Αστοχία το γεγονός ότι ο ΥΠΕΞ έσπευσε να εξισώσει την Ελλάδα με την Τουρκία ως προς τον ρόλο τους στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι μια χώρα σταθερή, φιλειρηνική και δημοκρατική ενώ η Τουρκία είναι χώρα που διεξάγει απρόσκλητη και άρα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ, παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα στο εσωτερικό, κατέχει το 36% της Κύπρου, διατηρεί το casus belli και παραβιάζει καθημερινώς την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Λέγοντας ο κ. Κοτζιάς ότι Ελλάδα και Τουρκία αποτελούν “άγκυρα σταθερότητας” για την περιοχή εξασθενεί το διπλωματικό πλεονέκτημα της χώρας μας κατά την κρίσιμη αυτή συγκυρία. Πρέπει να υπάρχουν όρια στις διπλωματικές φιλοφρονήσεις

 

4.      Στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Μητσοτάκης  επανακατέθεσε  την πρόταση νόμου της Ν.Δ. για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. Γιατί δίνετε τόση μεγάλη σημασία σε αυτό;

Η πρόταση της ΝΔ δίνει τη δυνατότητα στους έλληνες εκλογείς που μένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Και αυτό το οφείλουμε σε όλους. Εμείς, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, πραγματικά το εννοούμε όταν υποστηρίζουμε ότι θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά στην πατρίδα τους ομογενείς και τα παιδιά, τη γενιά του brain drain. Και η δυνατότητα συμμετοχής στα κοινά έχει και συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Αποδεικνύει και ότι τους σκεπτόμαστε, αξιολογούμε την άποψή τους και θέλουμε να γυρίσουν στην πατρίδα.

 

5.      Στη Βαλκανική γειτονιά σας  ανησυχεί  τελευταία η στάση της Αλβανίας και πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί από τη χώρα μας;

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις περνούν μια δύσκολη περίοδο, με ευθύνη των Τιράνων. Τα ανοικτά ζητήματα είναι πολλά. Δεν θα έλεγα περίοδο ψύχους, αλλά σίγουρα πολύ χαμηλής θερμοκρασίας. Η αλβανική πλευρά θα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε σκέψη αλυτρωτισμού, να ακυρώσει την πολιτική των κατεδαφίσεων στη Χειμάρρα, να κάνει σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αναθεωρήσει την πολιτική και τη στάση της. Να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και αξιόπιστες ενέργειες, τόσο προς τα Τίρανα, όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και των ελληνικών συμφερόντων έναντι της  Αλβανίας. Πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές προς τα Τίρανα ότι με τη στάση τους υποσκάπτουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

 

6.      Εκτιμάτε ότι είμαστε κοντά σε μια λύση για την ονομασία τωνΣκοπίων και ποια είναι η θέση της ΝΔ για αυτή;

Πολλές φορές στο παρελθόν βρεθήκαμε κοντά συ λύση. Κάθε φορά όμως η αδιαλλαξία των Σκοπίων άλλαζε τα δεδομένα.

Η στάση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη από το Βουκουρέστι και τη σθεναρή στάση του Κώστα Καραμανλή. Αντιθέτως η κυβέρνηση εμφανίζεται τριχοτομημένη ως προς αυτό το καίριο ζήτημα. Από τη μια κορυφαία στελέχη της όπως ο κ. Γαβρόγλου, ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Καρανίκας, η κ. Χριστοδουλοπούλου έχουν υποστηρίξει το όνομα «Μακεδονία», το 2008, λίγο πριν την εθνική μάχη του Βουκουρεστίου. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κοτζιάς έχει υιοθετήσει τη θέση για «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη "Μακεδονία" που θα ισχύει έναντι όλων». Ενώ ο κ. Καμμένος και οι βουλευτές του έχουν αντίθετες θέσεις. Θεμελιώδες και αυτονόητο ζητούμενο είναι η κυβέρνηση να αποκτήσει μια ενιαία θέση που να τη στηρίζει το σύνολο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η χώρα δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με θολές επιδιώξεις.

 

7.      Η τρίτη αξιολόγηση άρχισε και ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα κλείσει εντός των στόχων της κυβέρνησης. Εσείς βλέπετε να δημιουργούνται προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις;

Η αξιολόγηση προβλέπονταν να κλείσει τον Οκτώβριο. Αυτό δεν έγινε και είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα γίνει.  Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα της αξιολόγησης. Όμως κάθε φορά διαψεύδεται από την πραγματικότητα. Αυτό που οι πολίτες βιώνουν είναι υπερφορολόγηση και έλλειψη προοπτικής. Αισθάνονται και ζουν ένα καθημερινό αδιέξοδο.

 

8.      Το 2018 εκτιμάτε ότι θα είναι χρονιά εκλογών; Και αν ναι, τι σας κάνει να το πιστεύετε;

Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη και προγραμματικά και οργανωτικά για εκλογές. Ο Πρωθυπουργός επιμένει να διαψεύδει τις πρόωρες εκλογές. Όμως ο ίδιος άνθρωπος έλεγε το 2015 ότι δεν θα έκανε ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα. Τελικά τα έκανε και τα δύο.

Η αξιοπιστία τους έχει κριθεί από τους πολίτες. Όσο περισσότερο ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές το 2019, τόσο πιθανότερο είναι να γίνουν νωρίτερα. Όποτε όμως και αν προκηρυχθούν όμως, ένα είναι σίγουρο: η Νέα Δημοκρατία θα τις κερδίσει. 

 

9.      Προ ημερών μια δήλωση του Ντάισελμπλουμ ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το 2019 επανέφερε στο προσκήνιο απόψεις ότι  μερίδα ευρωπαίων εταίρων προτιμούν στην εξουσία τον κ. Τσίπρα. Εσείς συμμερίζεσθε αυτή την άποψη;

Δεν είναι δουλειά του κ. Ντάισελμπλουμ οι εκλογές στην Ελλάδα.

Εκείνο που μετρά είναι τι λένε οι έλληνες πολίτες. Αυτό ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές ευνομούμενες δημοκρατίες. Και έχει αποδειχθεί ότι κάθε φορά που επιχειρείται παρέμβαση, προτροπή ή υπόδειξη από τρίτους, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο. Εμείς πιστεύουμε ότι όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

 

10. Ποιο είναι το μήνυμα από εδώ και στο εξής που θέλει να εκπέμψει η ΝΔ προς την ελληνική κοινωνία

Ότι η Ελλάδα έχει πολλές αναξιοποίητες δυνάμεις και δυνατότητες. Όμως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΝΕΛ συνεχίζει να «σέρνεται» ενώ θα έπρεπε να τρέχει. Η Ελλάδα και οι Έλληνες μπορούμε καλύτερα και αξίζουμε περισσότερα. Από το σημερινό τέλμα παρακμής μπορούμε να κάνουμε άλματα προόδου με κυβέρνηση της ΝΔ.

 

  

 

 

 

 

Αλέξης Τσίπρας

Ο πολίτικός που επιχειρεί να υπάρχει ταυτόχρονα ως ο εαυτός του και ως το αντίθετό του.  

 

Πάνος Καμμένος

Ο «ανεξάρτητος» που είναι εξαρτημένος από την καρέκλα της εξουσίας. 

 

Νικος Κοτζιάς

Από τους τελευταίους θαυμαστές της «μυστικής διπλωματίας» περασμένων εποχών.