Στην κυβέρνηση έγιναν οι «πρωταθλητές των μνημονίων»

Συνέντευξη στην εφημερίδα Παραπολιτικά και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή.

 Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε ότι η νίκη Μακρόν είναι "η απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού". Ανακούφιση για την ΕΕ;

Η Γαλλία αντιστάθηκε. Τίμησε την πολιτική της παράδοση. Η έκβαση πρώτου γύρου αλλά και ό,τι διαφαίνεται για το τελικό αποτέλεσμα δείχνουν καθαρή νίκη της «δυναμικής μετριοπάθειας» και του δημιουργικού ορθολογισμού. Οι πολίτες μπροστά στα αδιέξοδα επιλέγουν τη μεταρρυθμιστική λύση της σύνεσης και όχι την λαϊκιστική ουτοπία των άκρων. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για όλη την Ευρώπη. Τίποτα όμως δεν έχει κριθεί οριστικά. Οι δυνάμεις του αντιευρωπαϊσμού παραμένουν ισχυρές. Γι αυτό και η διαφαινόμενη νίκη του Μακρόν δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ένα «πολιτικό χαλί» κάτω από το οποίο θα κρύψουμε τα προβλήματα. Οφείλουμε να τα λύσουμε. Συμπερασματικά: στη Γαλλία κερδήθηκε μια «μάχη» για την Ευρώπη, αλλά όχι ο «πόλεμος». 

Υπάρχουν κοινά σημεία Κυριάκου – Μακρόν; 

Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα κοινά σημεία που είναι αποφασιστικά: Η μετριοπάθεια του λόγου. Η ευρωπαϊκή - μεταρρυθμιστική ατζέντα. Το ότι εκπροσωπούν τη νέα γενιά πολιτικών στην Ευρώπη Και, τέταρτον, ότι κερδίζουν τον λαϊκισμό.

Στην Ελλάδα ποια κόμματα εκφράζουν ή έχουν ένα κομμάτι από τον "αριστεροδεξιόλαϊκισμό"; Η ΝΔ έχεις τους δικούς της λαϊκιστές;

Η κυβέρνηση που προέκυψε στη χώρα μας γεννήθηκε από την συμβιωτική σχέση μιας ιδεοληπτικής λαϊκιστικής αριστεράς και μιας οπορτουνιστικής υπέρ-δεξιάς. Μόνη συγκολλητική τους ουσία η απόλαυση και νομή της εξουσίας. 

Αντίθετα, η ΝΔ, ουδέποτε καθόρισε την πολιτική της από τον λαϊκισμό. Άλλωστε είναι άλλο ο λαϊκισμός και άλλο η λαϊκότητα. Η ΝΔ παραμένει μια μεγάλη δημοκρατική, πατριωτική και λαϊκή παράταξη, με σταθερές αρχές. Γι αυτό διατηρεί αρρήκτους δεσμούς με την ελληνική κοινωνία. Ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές της διατήρησε πολύ υψηλά ποσοστά λαϊκής αποδοχής που την κάνουν μια σταθερά ισχυρή πολιτική δύναμη της χώρας. Σήμερα είναι και πάλι κυρίαρχη. 

 

 

Οι γαλλικές εκλογές είναι μήνυμα προς τον Κυριάκο Μησοτάκη; Ο,τι θα πρέπει να αφήσει το “παλιό” πίσω του–και σε πρόσωπα και σε ιδέες- και να πάει μπροστά με το “νέο”;

Το νέο στην πολιτική δεν ορίζεται από ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως, αλλά από πολιτικές συμπεριφορές και προτάσεις. Έχουμε όλοι γνωρίσει νέους με βαθιά παλαιοκομματική νοοτροπία και παλαιότερους με φρέσκες ιδέες και ανανεωτική  διάθεση. Ο Πρόεδρος το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και προχωρά με προσοχή σε ουσιαστική, όχι επιφανειακή  ανανέωση. 

 

Διεύρυνση της ΝΔ μόνο προς το Κέντρο; Η λαϊκή Δεξιά στο πυρ το εξώτερον;

Η ΝΔ διεκδικεί σχεδόν με βεβαιότητα την αυτοδυναμία όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Για να επιτευχθούν όμως τα μεγάλα ποσοστά που απαιτούνται για την αυτοδυναμία χρειάζεται να διευρύνουμε την απήχησή μας σε κάθε δημοκρατική δεξαμενή ψηφοφόρων. Αυτό που εσείς αποκαλείτε "λαϊκή δεξιά"  και πρόκειται για την παραδοσιακή Δεξιά έχει πολύ σημαντική θέση. Ταυτόχρονα, στρατηγικά μιλώντας, ιδιαίτερα σημαντικός για την επίτευξης μιας ευρύτατης νίκης είναι ο χώρος του Κέντρου. Άλλωστε, αυτό το επιβεβαιώνει και το παρελθόν των μεγάλων εκλογικών νικών της ΝΔ.

 

Η επικράτηση του Εμ. Μακρόν δείχνει ότι οι διαχωριστικές γραμμές και οι ταμπέλες «αριστερά – δεξιά» θολώνουν;

Την ανάγκη υπέρβασης τεχνητών διαχωριστικών γραμμών στην πολιτική και στην κοινωνία την έχει ενσωματώσει η ΝΔ ήδη από την ίδρυσή της. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε ότι τα κόμματα πρέπει να υπηρετούν το εθνικό συμφέρον πέρα και πάνω από τις ξεπερασμένες ετικέτες δεξιάς, κέντρου και αριστεράς. Αυτή είναι μια θεμελιώδης, ιδρυτική αρχή της ΝΔ. Σύγχρονος εκφραστής της είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που διαρκώς τονίζει ότι απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες, πέρα από κομματικές περιχαρακώσεις. 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τον Μελανσόν και δέχεται κριτική. Δεν είχε το δικαίωμα να το κάνει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα στήριξε έναν αριστερό πολιτικό, μετά τον αποκήρυξε και στο τέλος κατέληξε υποστηρίζοντας έναν φιλελεύθερο μεταρρυθμιστή. Για μια ακόμα φορά ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε ιδεολογικό και πολιτικό «vertigoο». Είναι ένα κόμμα σε αέναη ιδεολογική και πολιτική σύγχυση. 

 

Έχει θέση στη ΝΔ το πρώην εκσυγχρονιστικό μπλοκ του Κώστα Σημίτη;

Η Ιστορία έχει δείξει ότι στη ΝΔ ούτε εισέρχονται, ούτε ενσωματώνονται «μπλοκ» ούτε «μπλοκάκια». Αυτό δεν σημαίνει εκ των προτέρων αποκλεισμούς. Άλλωστε η ΝΔ διαχρονικά απευθύνεται προς όλους τους Έλληνες. Οι πόρτες της είναι ανοικτές. Δεν είναι όμως και αφύλακτες. 

Οι αρχές, οι αξίες, το καταστατικό και η ιστορία μας ορίζουν το πλαίσιο.

 

Τελικά, υπάρχουν σήμερα στη ΝΔ «Καραμανλικοί» και «Μητσοτακικοί»;

Το σύνολο του κόμματος, χωρίς αποκλείσεις, πορεύεται ενωμένο και συντεταγμένο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προς μια μεγάλη εκλογική νίκη επί του καταστροφικού λαϊκισμού. 

 

Μετά την εκλογή Τραμπ, χρησιμοποιώντας ένα ροκ τραγούδι, είχατε γράψει στο twitter ότι «είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε». Σήμερα το πιστεύετε;    

Πράγματι τότε είχα χρησιμοποιήσει, αντί σχολίου, τον τίτλο ενός τραγουδιού των REΜ. Νομίζω ότι όλοι διαπιστώνουν ότι ο κόσμος μας πράγματι αλλάζει. Σε αυτό συντελεί και η νέα πολιτική των ΗΠΑ, η οποία σταδιακά μπαίνει στο σύστημα «θεσμικών ισορροπιών και ελέγχων» της αμερικανικής πολιτικής. Ξεκαθαρίζει. Γίνεται όλο και πιο συγκροτημένη. Αυτό που προέχει για εμάς, είναι οι στενές, φιλικές, λειτουργικές και παραγωγικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ. Αυτές θα προάγουμε ως Κυβέρνηση.

 

 

Η ΝΔ έχει γέφυρες με το νέο σύστημα διοίκησης στο Λευκό Οίκο;

Τέτοιες γέφυρες – εδώ και καιρό- οικοδομούνται και λειτουργούν αμφίπλευρα. Και από τη ΝΔ προς την Ουάσιγκτον, και από τη νέα αμερικανική Διοίκηση προς τη Νέα Δημοκρατία, την επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας. 

 

Eπέστρεψαν οι θεσμοί στην Αθήνα. Πότε βλέπετε συμφωνία;

Θέλω να ελπίζω το συντομότερο. Όμως, δυστυχώς έχουμε δει το ίδιο έργο πολλές φορές. Εδώ κι ένα χρόνο η κυβέρνηση προαναγγέλλει καταληκτικά ορόσημα συμφωνίας, που όμως πέφτουν το ένα μετά το άλλο. Είναι ο σύγχρονος μύθος του μαρτυρίου του Σίσυφου. Μόνο που τον ζούμε και τον πληρώνουμε όλοι οι πολίτες. Η κυβέρνηση κρατά τη χώρα στα όρια της ασφυξίας, την οικονομία σε παράλυση και την κοινωνία σε απόγνωση. Είναι η ίδια που ετοιμάζεται να βάλει "φαρδιά-πλατιά" την υπογραφή της σε ένα 4ο Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση !

Θα είναι το δεύτερο σε κυβερνητική θητεία δύο χρόνων!

Αυτό δεν έχει προηγούμενο. Αντί να τα "σκίσουν", έγιναν οι πρωταθλητές των μνημονίων.

 

Οι δανειστές δεν είναι “τιμωρητικοί” με την Ελλάδα όταν ζητούν τόσο άγρια μέτρα;

Φοβάμαι ότι οι δανειστές «βρίσκουν και κάνουν». Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει καταστήσει σαφές από την αρχή ότι δεν εκβιάζει αλλά και ούτε εκβιάζεται. Όμως οι αδαείς και οι λαϊκιστές της κυβέρνησης φαντασιώνονται ότι μπορούν  να εκβιάσουν. Και οι δανειστές – από θέση ισχύος - πιέζουν όλο και περισσότερο, προβάλλοντας συχνά παράλογες απαιτήσεις και υιοθετώντας λανθασμένες συνταγές, όπως η συνεχής αύξηση της φορολογίας που σκοτώνει την ανάπτυξη. Τελικά, όλοι αξιολογούνται.  

 

Δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης το 3,9% πρωτογενές πλεόνασμα;

Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό το πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων περικοπών και της σφαγιαστικής φορολόγησης που έχει γονατίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Έχει αποξηράνει κάθε ικμάδα της πραγματικής οικονομίας. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο σεμνή. Άλλωστε οι πανηγυρισμοί της για την πλασματική επιτυχία τελικά εγκλωβίζουν την Ελλάδα στις πραγματικές - συνεχείς απαιτήσεις των δανειστών για μεγάλα και εξαντλητικά πλεονάσματα. Το μόνο πραγματικό πλεόνασμα που βλέπω λοιπόν είναι το πρωτοφανές πλεόνασμα θράσους της κυβέρνησης.