20 πολίτες μιλούν: Η κοινωνία απέναντι στη βία

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση «20 πολίτες μιλούν: Η κοινωνία απέναντι στη βία».

Όπως τόνισε κατά την έναρξη ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Β’ Αθηνών κ Γιώργος Κουμουτσάκος «πρόκειται για μια ακόμα εκδήλωση όπου οι πολίτες είναι πρωταγωνιστές.

Ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη οι πολιτικοί να μιλάμε λιγότερο και να ακούμε περισσότερο, σχεδιάσαμε αυτή τη νέα μορφή εκδήλωσης, όπου 20πολίτες με ειδική γνώση ή βιωμένη εμπειρία πάνω στην κάθε θεματική μιλούν για μόλις δύο λεπτά. Παρουσιάζουν έτσι τον πυρήνα της σκέψης του προβληματισμού της ιδέας ή της πρότασής τους. Αναδεικνύουν την καρδιά του ζητήματος σε διαφορετικές διαστάσεις του ο καθένας».

Σχετικά με το θέμα της βίας, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε: «Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η ζωή μας περιβάλλεται, όλο και περισσότερο, από μια ατμόσφαιρα βίας που διεισδύει στην καθημερινότητά μας. Η αντιμετώπισή της είναι προϋπόθεση ελευθερίας και δημοκρατίας. Γι αυτό και η σχετική συζήτηση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ταμπού. Μόνον μέσα από τον ουσιαστικό διάλογο μπορούμε να πετύχουμε την απαραίτητη ευαισθητοποίηση με στόχο να μην υπάρχει ανοχή στη βία οποιασδήποτε μορφής. Οφείλουμε να καταδικάσουμε τη βία ομόθυμα και κυρίως, χωρίς αστερίσκους που θα μπορούσαν δημιουργήσουν έστω και υποψία ανεκτικότητας. Και νομίζω ότι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε όλοι απόψε εδώ».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Βουλευτής  Καβάλας κ Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Πολλοί ομιλητές επεσήμαναν τη διάχυση του φαινομένου της βίας στην ελληνική κοινωνία, τον ρόλο που μπορεί να έχει η εκπαίδευση στην αντιμετώπισή του, στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «κοινό μέτωπο μηδενικής ανοχής». Τονίσθηκε η ανάγκη αποτελεσματικότερης αστυνόμευσης και συνολικά αποφασιστικότερης πολιτικής για τον περιορισμό του φαινομένου. Για το θέμα της ενδοσχολικής και ενδοοικογενειακής βίας αναφέρθηκε η ανάγκη μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης και η σημασία τα κρούσματα να καταγγέλλονται ώστε έτσι να αντιμετωπίζονται. 

Όλες τις ομιλίες μπορείτε να τις δείτε εδώ