Δήλωση των ευρωβουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την παραμονή του ENISA στην Κρήτη

"Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Έκθεση για την ανανέωση της εντολής του ENISA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών, που έχει έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης.
 
Στην Έκθεση αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα του ENISA για τη διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ και προβλέπεται η αναβάθμιση και ισχυροποίησή του. Ο ENISA μετεξελίσσεται σε παγκόσμιο κέντρο αριστείας σε θέματα κυβερνοασφάλειας και αναλαμβάνει ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες, όπως τον συντονισμό και την υποστήριξη των κρατών μελών, την προστασία των δικτύων των Ευρωπαϊκών Οργάνων, την ενημέρωση και υποστήριξη πολιτών και ιδιωτικού τομέα.
 
Ωστόσο, παρά τα θετικά στοιχεία η Έκθεση δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τα εθνικά συμφέροντα εφόσον περιλαμβάνει τρία ιδιαιτέρως αρνητικά, για το μέλλον τον ENISA, σημεία:
 
-τη διάσπαση του ENISA, με τις διοικητικές υπηρεσίες να παραμένουν στο Ηράκλειο και το επιχειρησιακό τμήμα του Οργανισμού (που αποτελεί και το μεγαλύτερο τμήμα του) να μεταφέρεται στην Αθήνα,
-τη δυνατότητα του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού να ιδρύει παραρτήματα και γραφεία συνδέσμου σε άλλα κράτη μέλη (πρόβλεψη που θα μειώσει το προσωπικό του Οργανισμού που απασχολείται στην Ελλάδα και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το λειτουργικό κόστος),
-την ανανέωση της εντολής του ENISA για επτά μόλις χρόνια, αφήνοντας τον ENISA ως τον μοναδικό Οργανισμό της ΕΕ χωρίς μόνιμη εντολή. 
 
Οι παραπάνω προβλέψεις οδηγούν σε δραματική αύξηση των δαπανών του ENISA και σε δυσλειτουργίες που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του και φυσικά την παραμονή του στην Ελλάδα (ιδιαιτέρως σε μια στιγμή που όλοι οι οργανισμοί της ΕΕ αναγκάζονται να περικόψουν δαπάνες κι ενώ οι επίδοξοι μνηστήρες για αυτόν τον κρίσιμο για την ραγδαία αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία Οργανισμό είναι πολλοί).
 
Η μεταφορά του επιχειρησιακού βραχίονα του ENISA στην Αθήνα απαξιώνει την επένδυση των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που ως τώρα έχουν δοθεί για την εγκατάστασή του στο Ηράκλειο (60 εκ. ευρώ εκ μέρους της ΕΕ και 11 εκ. ευρώ εκ μέρους του Ελληνικού κράτους) και ακυρώνει τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την υποστήριξη του Οργανισμού (όπως η κατασκευή υπερσύγχρονου κτιρίου για τη φιλοξενία του ENISA, ειδικών προδιαγραφών λειτουργίας, επιφάνειας 4.500 τ.μ. και κόστους 7εκ. ευρώ το οποίο παραδίδεται σε λίγους μόλις μήνες και η ίδρυση Σχολείου Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης για τα παιδιά των υπαλλήλων του ENISA).
 
H πλειονότητα των Ελλήνων Ευρωβουλευτών κατέβαλε μέχρι και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός Ελλάδας, κοπιώδεις συντονισμένες προσπάθειες για την ανατροπή των αρνητικών για τα εθνικά συμφέροντα προβλέψεων της Έκθεσης, χωρίς ωστόσο να κατορθωθεί αυτές να ανατραπούν. Δυστυχώς οι προσπάθειες των Ελλήνων Ευρωβουλευτών υπονομεύθηκαν ουσιαστικά από την αναποφασιστικότητα και τη διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε, καθώς και τα λανθασμένα μηνύματα που έστειλε τον τελευταίο καιρό το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
 
Οι μεθοδεύσεις που ακολούθησε ο εισηγητής εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου (Βρετανός Ευρωβουλευτής του ECR, κ. Chichester) μεταθέτουν την κατάληξη του θέματος του ENISA σε διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωκοινοβουλίου (τον λεγόμενο «τρίλογο») και αυτό εντός διμήνου και εν μέσω μιας αρνητικής συγκυρίας και ιδιαίτερα αρνητικών συσχετισμών.
 
Καλούμεθα όλοι έστω και την ύστατη στιγμή, να διαμορφώσουμε και να υποστηρίξουμε μια ξεκάθαρη και βιώσιμη θέση για τον ENISA, σύμφωνη με τις πάγιες εθνικές θέσεις, που θα διασφαλίσει τη μόνιμη παραμονή του στην Ελλάδα και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων καινοτομίας, τεχνολογικής και ερευνητικής αριστείας που προσφέρει η περιφέρεια της Κρήτης. Είναι αυτονόητο ότι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές θα συνεχίζουν τον αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση".