Να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για το περιεχόμενο των συναντήσεων του κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του

logo

 Συνέντευξη ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στον "FLASH 96" και στην Αγγ. Σπανού

Μιλώντας στον "FLASH 96" σχετικά με την επιδεινούμενη ποσοτική και ποιοτική παραβατικότητα στο Αιγαίο από πλευράς Τουρκίας, και μάλιστα 48 ώρες πριν πάει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο Ερζερούμ - την οποία έθεσε με σχετική γραπτή ερώτηση στην Ε. Επιτροπή -  ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε:
 
•Η πρόθεση της πρωτοβουλίας, κα Σπανού, είναι να υπάρξει, για ακόμα μια φορά, ενημέρωση των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. για τη συνεχιζόμενη παρά την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και παρά τη στάση της χώρας, της δικής μας χώρας, έναντι της Τουρκίας, η συνεχιζόμενη παραβατική και πολλές φορές επικίνδυνη συμπεριφορά και της πολεμικής αεροπορίας και τελευταία, μια καινούργια πρακτική του πολεμικού ναυτικού στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο του Αιγαίου.

•Θεώρησα ότι οι αντιδράσεις, οι διπλωματικές αντιδράσεις, της κυβέρνησης απέναντι σ’ αυτήν την συμπεριφορά, των τελευταίων ημερών της Τουρκίας και μάλιστα ενόψει της σημερινής επισκέψεως, της συναντήσεως της επισκέψεως του κ. Πρωθυπουργού, στον Ερντογάν και στο Ερζερούμ, θεωρώ οι αντιδράσεις οι διπλωματικές ήταν υποδεέστερες της σοβαρότητας της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας αυτών των ημερών.

•Ο κ. Παπανδρέου επισκέπτεται το Ερζερούμ χωρίς να ξέρουμε  τι ακριβώς θα συζητήσει, ποια είναι η προοπτική της πολύ πυκνής, ελληνοτουρκικής επαφής των τελευταίων 14 μηνών.

•Βλέπουμε, ειδικά μέρες εορτών και μάλιστα θρησκευτικών εορτών που το μνημόνιο Γιλμάζ – Παπούλια προβλέπει μείωση της δραστηριότητας -θεωρώ ότι η τουρκική πλευρά τα αγνόησε τελείως-  μια σαφώς επιδεινούμενη ποσοτική και ποιοτική παραβατικότητα στο Αιγαίο, από πλευράς Τουρκίας και μάλιστα 48 ώρες πριν πάει ο πρωθυπουργός.

•Το ζητούμενο είναι το παραγόμενο αποτέλεσμα και το παραγόμενο αποτέλεσμα, αυτήν την στιγμή, δεν πείθει ότι αυτή η πύκνωση των συναντήσεων είναι αποδοτική. Εγώ δεν λέω να σταματήσει ο διάλογος, (αυτή η πύκνωση των επαφών), εγώ περιμένω αποτέλεσμα. Τι συζητιέται σ’ αυτές τις συναντήσεις;

•Οφείλουμε ως αντιπολίτευση, από το ρόλο που έχουμε, να ζητήσουμε πληρέστερη ενημέρωση.

•Στις διερευνητικές επαφές και επί Ν.Δ. και στην προηγούμενη της Ν.Δ. κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, πρέπει να σας πω ότι δεν υπήρχε καμία διαρροή για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών.

•Αυτό το οποίο συμβαίνει τον τελευταίο καιρό είναι ότι υπάρχει μια ελεγχόμενη διαρροή, μισόλογα αν θέλετε, από αυτές τις συζητήσεις και εξελίξεις. Ειδικά η τουρκική πλευρά μιλάει για πρόοδο, «κάνουμε μπίζνες στο Αιγαίο με τους Έλληνες», είπε ο κ. Νταβούτογλου. Και πρέπει επίσης να σας πω ότι αυτές οι συνομιλίες γίνονται μ’ έναν υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος είναι ο μόνος στην πρόσφατη ιστορία Τούρκος υπουργός Εξωτερικών που δημοσίως έχει παραδεχθεί ότι το πρόβλημα και ο στόχος της τουρκικής πολιτικής στο Αιγαίο, είναι η αναθεώρησή του, διότι στο βιβλίο του γράφει ότι το πρόβλημα του Αιγαίου είναι η διάσταση της νομικής πραγματικότητας στο Αιγαίο, σήμερα με την γεωφυσική πραγματικότητά του.

•Ο κ. Σαμαράς ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ακριβώς για να γίνει μια πλήρης ενημέρωση, να ξεκαθαριστούν οι ασάφειες, που δυστυχώς υπάρχουν τον τελευταίο καιρό. Τι πιο ξεκάθαρο και εποικοδομητικό από αυτό;