Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ζητούν να τεθεί το θέμα των πυρκαγιών στη Νότια Ευρώπη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Υμηττός 2009

Ανεφάρμοστες εξακολουθούν να παραμένουν οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Αυτό αναφέρεται στην επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek, την οποία υπογράφει εκ μέρους όλων των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας η επικεφαλής της Ομάδας, κα. Μαριέττα Γιαννάκου.

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι παρ' όλο που το πρόβλημα των ιδιαίτερα καταστροφικών πυρκαγιών στη Νότια Ευρώπη συνεχίζει να λαμβάνει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις (εφέτος κυρίως στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία) και έχει τεθεί σε διαδοχικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , οι σχετικές προτάσεις του Κοινοβουλίου προς τα άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης -περιλαμβανόμενης και της ανάπτυξης μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επεμβάσεως- παραμένουν μέχρι σήμερα στην πλειοψηφία τους ατελέσφορες.

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ακόμη ότι το πρόβλημα των καταστροφικών πυρκαγιών πιθανότατα θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή της Ευρώπης θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη στις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συζητηθεί το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών στη Νότια Ευρώπη στην επόμενη Ολομέλεια και να εξεταστούν τρόποι με τους οποίους μπορούν να υιοθετηθούν και να τελεσφορήσουν ταχύτερα οι σχετικές προτάσεις του Κοινοβουλίου. Σκοπεύουν ακόμη να προχωρήσουν στη σύνταξη ενός ψηφίσματος, με το οποίο θα απευθύνουν έκκληση στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, και θα ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ταχεία και ευέλικτη διάθεση πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε και το 2007 με την άμεση και πάλι παρέμβαση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.