Γ. Κουμουτσάκος: "Αυτή δεν θα είναι η Ευρώπη των ονείρων μας. Θα είναι εφιάλτης"

Αυστηρή κριτική για ανεπάρκεια άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης, άσκησε ο ευρωβουλευτής ΝΔ, κ. Γ. Κουμουτσάκος, στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, σε παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Τόνισε πως για ακόμη μία φορά πρόκειται για αποσπασματική πρόταση λύσης που αγνοεί τον δραματικά επείγοντα χαρακτήρα των εξελίξεων". Οι αγορές στέλνουν ήδη αποθαρρυντικά μηνύματα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Μήπως τελικά φτιάχνουμε μια άλλη Ευρώπη;" διερωτήθηκε και τόνισε πως ήδη, όλο και περισσότεροι Έλληνες πολίτες έχουν αρχίσει να τη βιώνουν ως "την Ευρώπη της ύφεσης, της ανεργίας, των αστέγων, των συσσιτίων, της εγκληματικότητας και της απελπισίας".

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

"Όταν το σπίτι σου πιάσει φωτιά, τρέχεις να την σβήσεις με όλα τα μέσα πυρόσβεσης που διαθέτεις. Δεν ασχολείσαι με το πώς μπορείς να βελτιώσεις τους κανόνες λειτουργίας της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Αυτό λέει η κοινή λογική. Όχι όμως και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου. Εκεί είχαμε, δυστυχώς, αναστροφή των προτεραιοτήτων.

Γι' αυτό και τρεις μέρες μετά μιλάμε - και πάλι - για μερική και όχι ολοκληρωμένη λύση.

Απόδειξη: οι αγορές στέλνουν ήδη αποθαρρυντικά μηνύματα. Και ο χρόνος εξαντλείται.

Η οικονομική διακυβέρνηση και η αυστηρή δημοσιονομική τάξη όσο αναγκαίες και αν είναι- και πράγματι είναι- δεν αρκούν για να σβήσει η φωτιά. Απαιτείται και η άμεση, αποφασιστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στις σημερινές συνθήκες κάτι τέτοιο δεν θα έθετε σε κίνδυνο το στόχο για χαμηλό πληθωρισμό.

Ο κ. Σαρκοζί μίλησε για τη "γέννηση μιας διαφορετικής Ευρώπης, με "κλειδιά" τη σύγκλιση των οικονομιών, των δημοσιονομικών κανόνων και της φορολογίας ".

Προσοχή όμως: μήπως τελικά φτιάχνουμε μια άλλη Ευρώπη; Την Ευρώπη της ύφεσης, της ανεργίας, των αστέγων, των συσσιτίων, της εγκληματικότητας και της απελπισίας, όπως δυστυχώς έχουν αρχίσει να τη βιώνουν όλο και περισσότεροι Έλληνες πολίτες.

Αυτή δεν θα είναι η Ευρώπη των ονείρων μας. Θα είναι εφιάλτης".