Κρίσιμες οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία-Ειδικό ενδιαφέρον για τη Χειμμάρα

Άρθρο του ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου για το zoomnews.gr

Οι δημοτικές εκλογές που διεξάγονται την προσεχή Κυριακή στην Αλβανία είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.Θα δώσουν διέξοδο ή θα επιδεινώσουν το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει εμπλακεί επί δύο χρόνια η χώρα; Αιτία η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και του δημάρχου Τιράνων και αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα, η οποία έχει προσλάβει χαρακτήρα προσωπικής βεντέτας.

Η τραγική σελίδα αυτής της σκληρής πολιτικής μονομαχίας γράφτηκε τον περασμένο Ιανουάριο όταν διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο τραγικός απολογισμός ήταν τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

Έτσι οι εκλογές της Κυριακής εξελίσσονται σ’ ένα είδος πολιτικού “ξεκαθαρίσματος λογαριασμών” μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της Αλβανίας. O Έντι Ράμα έχει ήδη δώσει δείγμα γραφής προσδίδοντας σε αυτές χαρακτήρα δημοψηφίσματος εναντίον της κυβέρνησης. Εάν όμως χάσει το στοίχημα, όλα δείχνουν ότι θα έχει να αντιμετωπίσει έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση που δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και στην παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του κόμματος.

Όμως και για τον πρωθυπουργό Μπερίσα το διακύβευμα είναι μεγάλο. Ήττα στις κάλπες της Κυριακής θα είναι πολιτική δικαίωση για τον μεγάλο του αντίπαλο. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε, ως αντίπαλο του Έντι Ράμα, ένα ισχυρό και προβεβλημένο στέλεχος πρώτης γραμμής του Δημοκρατικού Κόμματος, τον τέως Υπουργό Εξωτερικών Λουζίμ Μπάσα.

Ο τρόπος διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας θα είναι εξ ίσου σημαντικός. Εάν σημειωθούν παρατυπίες ή και φαινόμενα αλλοίωσης του φρονήματος των εκλογέων, κάτι που δεν είναι ασύνηθες στην γειτονική χώρα, το ήδη τεταμένο κλίμα μπορεί να γίνει εκρηκτικό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στις εκλογές αυτές και στην ομαλή διεξαγωγή τους.

Ειδική αποστολή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων θα είναι για τρεις μέρες στην Αλβανία, παρακολουθώντας από κοντά την όλη διαδικασία. Είναι πολύ θετικό ότι μέλη της αποστολής θα βρεθούν και στο δήμο της Χειμμάρας, καθώς έχει περιληφθεί στις περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος των ευρωβουλευτών.

Θα καταφέρει η Αλβανία να κερδίσει το στοίχημα μιας ομαλής εκλογικής διαδικασίας και μιας ομαλής πολιτικής ζωής; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα των επικείμενων τοπικών εκλογών. Η απάντηση που θα δοθεί την Κυριακή είναι κρίσιμη για την Αλβανία και ιδιαίτερα σημαντική για την ευρωπαϊκή της πορεία.